Omul Făcut din Stele – M.H. Clark (recenzie)

Scrisă de M.H. Clark  ilustrată de Lisa Evans, Editura Cartemma, 2017,
traducere în limba română de Laura Frunză

Această carte, Omul Făcut din Stele, am primit-o chiar de la traducătoarea ei în limba română, Laura Frunză. Este o carte ilustrată, dar nu cu poze sau ilustrații puse așa pe ici pe acolo, ca la multe alte cărți. Aș putea spune chiar că este pur și simplu o „carte tablou” pentru că textul și ilustrațiile sunt un tot unitar. Ca o operă de artă: tablouri într-o carte sau carte cu tablouri.

Recunosc că pe mine, la această carte, imaginile m-au impresionat cel mai mult deși povestea este una plină de învățăminte și deci de luat în seamă. Însă imaginile sunt atât de frumoase, dar „pictate” atât de discret, suav și diafan încât cu siguranță pot sta printre cele mai celebre tablouri din orice muzeu al lumii. Fără doar și poate se „vede” dintr-o privire că autoarea ilustrațiilor este o profesionistă desăvârșită.coperta omul făcut din stele

Un lucru care mie mi s-a părut foarte interesant este și faptul că prima ediție a cărții a fost tipărită în China folosindu-se cerneală de soia. Aceasta, din ce am aflat eu, ar fi o cerneală ecologică, o alternativă mai bună la cea din petrol sau la cernelurile pe bază de ulei. În plus aceasta, nu numai că este de ajutor pentru mediul înconjurător ci este folosită pentru a obține culori mai luminoase și mai vibrante.

Cât despre poveste ce pot să vă spun? Este una pentru copii și se poate citi în zece minute, de un adult, evident. Însă nu e o lectură dificilă nici pentru un copil de clasa 1, cum e băiețelul meu. Drept dovadă că a reușit s-o citească singur, fascinat fiind și de pozele superbe dar și de curiozitatea de a afla cine este omul făcut din stele.omul facut din stele

Povestea este spusă la persoana I, din perspectiva unui băiețel curios care zărește într-o seară târziu, pe fereastra sa, nu doar luna mare și rotundă ci și o luminiță care sclipea undeva departe  și care se deplasa la marginea pădurii până când a dispărut.

Curios din fire, ca orice alt copil dealtfel, băiețelul nostru din poveste se gândește că a dat peste un adevărat mister pe care neapărat va trebui să îl dezlege. Așa că, a doua zi începe investigațiile chestionând-o pe bunica lui, încă de la primele ore ale dimineții.

Ea îi spune că sigur era vorba despre Omul Făcut din Stele care, „în fiecare seară, când cerul se colorează în nuanțe de roz, albastru și auriu, Omul Făcut din Stele pornește la lucru”.omul făcut din stele interior carte

Dar ce face el, se întreabă în continuare baiețelul. Însă, bunica lui nu mai poate să îl ajute. Nu știe ce face Omul Făcut din Stele pentru că nimeni nu-și mai aduce aminte despre asta. Toți știu doar despre existența lui dar nu și despre ceea ce face el.

Băiețelul nostru nu se dă bătut și continuă să caute informații ca să dezlege misterul, dorind să afle secretul acestuia, să știe ce face el toată ziua de este așa de fericit încât îi strălucesc mereu ochii de bucurie.

Secretul pe care îl ascunde Omul făcut din stele nu ți-l voi spune eu în niciun caz. Îl vei afla singur citind cartea împreună cu copilul tău. Te asigur că va avea ce învăța din ea: nu doar să fie un copil mai bun ci și să aibă mai multă încredere în el pentru că, nu-i așa, toți suntem făcuți din stele.

Această carte va fi cu siguranță o bucurie pentru un copil, atunci când o va primi și o va citi singur, dar va fi și o bucurie peste ani, prin textul aparent naiv și prin imaginile absolut fabuloase. Iar dacă mie ca și adult mi-a plăcut, ce pot spune despre un copil?omul făcut din stele cartemma

Mi se pare o bună idee ca Moș Nicolae sau Moș Crăciun să fie sfătuiți să treacă pe la editura Cartemma și să se aprovizioneze pentru cadourile pe care le vor aduce copiilor cuminți.

Ei, ce părere aveți? Nu-i așa că e o carte cu niște poze superbe?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.