Hendrik de Mol si planeta de jad – K.J. Mecklenfeld (recenzie)

Hendrik de Mol si planeta de jad (recenzie) Autor K.J. Mecklenfeld, Editura Univers, Bucuresti 2016

Cred că vi s-a întâmplat să începeți să citiți o carte și să nu mai puteți să o lăsați din mână. Cititorii pasionați pățesc de multe ori așa ceva. Dar să fie o carte gen SF pentru copii? Ei bine, cartea de care vă spun m-a adus în această situație. Este practic continuarea volumului Hendrik de Mol si planeta de aur despre care am povestit aici.

După ce în volumul anterior l-a înfruntat pe maleficul vrăjitor Calavera, pentru a-și putea regăsi bunicul, băiețelul Hendrik de Mol revine să trăiască printre jucăriile sale, într-un Muzeul al Jucăriilor din Olanda. Pentru că bunicul său bătrân a plecat din această lume, el trăiește cu mama sa, o cercetătoare cam absentă și cu „capul în nori” și cu un unchi nu prea prietenos, pe nume Severin.hendrik de mol și planeta de jad

De data aceasta se pare că cel mai mare dușman al său este doar Floris cu gașca lui, adică golanii de la școală care îi terorizează pe cei mai mici, luându-le mâncarea sau banii de buzunar. Hildegard, o fetiță curajoasă, este colega lui și cea mai bună prietenă. Însă în tot acest început de poveste, partea bună este că Hendrik s-a lecuit de agorafobie, acea afecțiune care-l făcuse în volumul anterior să trăiască numai prin tuneluri întunecoase.

Dar cine a crezut că maleficul Calavera a dispărut complet din peisaj, s-a înșelat amarnic. El revine pe Pământ ca să caute Planeta de Jad, o planetă care-i poate spori puterile enorm de mult, puteri cu care spera să ajungă să stăpânească Universul Cunoscut și să poată distruge Planeta de Pluș.

Invazia lui Calavera cu ai săi credincioși soldați de lemn se lasă cu transformarea lui Hendrik (din nou) într-o cârtiță de pluș, dar și cu transformarea prietenei sale Hildegard într-o rață de pluș.

Printr-un concurs de împrejurări, Floris golanul care era și el prin preajmă, este transformat într-o buburuză. Să vezi apoi câte bobârnace va mai încasa de la Hendrik, drept răzbunare…

 „Poartă-te frumos cu jucăriile tale, fiindcă e posibil ca într-o bună zi viața ta să depindă de una dintre ele.”

așa suna un îndemn din primul volum, care este reluat și acum.

Pentru că în toată aventura grozavă care va începe, doar jucăriile îi sunt lui Hendrik prietenii cei mai devotați. El va pleca cu câțiva credincioși, Hildegard și Floris inclusiv, în căutarea tatălui său, care cică ar fi prizonier pe undeva prin Univers. Asta doar din auzite, pentru că de știut nu știe nimeni exact.

Dar să nu uit, ei vor trebui neapărat să o găsească și pe Wilhelmina, vrăjitoarea bună care poate anula vrăjile lui Calavera ca să îi transforme pe toți la loc în oameni. Din păcate nici Wilhelmina nu este de găsit, așa că treaba devine și mai încurcată. Iar tatăl cică ar fi pe Planeta Monștrilor, un loc de unde nimeni nu s-a mai întors vreodată.

Este clar că situația pare fără ieșire, iar aventura devine din ce în ce mai fascinantă, într-un mare și universal război al jucăriilor. Cum poți să lași din mână o asemenea carte? Ce grozavă lectură pentru vacanță! O recomand cu drag!

La tot pasul apar noi personaje-jucării care-i vor ajuta pe prietenii noștri să înfrunte greutăți teribile. Iar pentru Hendrik se va mai da și o dificilă luptă interioară cu ideea de a-l ierta pe Floris pentru umilințele suferite la școală, pe vremea când acesta era mare și tare golan.

Cum crezi că se vor termina toate? Citește cartea, dar nu numai ca să afli astea, ci ca să înveți, tu copil sau tu adult, ce înseamnă prietenie și devotament, sacrificiu și dăruire, bucurie și iertare.

Cartea Hendrik de Mol și Planeta de Jad, scrisă de K.J. Mecklenfeld a fost tradusă și publicată la noi, la editura Univers – vezi aici, în anul 2016 și poate fi comandată chiar de pe site-ul editurii la prețuri de multe ori reduse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.