Hendrik de Mol și planeta de aur – K.J. Mecklenfeld (recenzie)

Hendrik de Mol și planeta de aur
Autor K.J. Mecklenfeld, Editura Univers, Bucuresti 2015

Voi ați citit vreodată o carte scrisă de un extraterestru? Eu da și vreau să vă spun că mi-a plăcut tare mult. Mă gândeam eu că doar extratereștrii pot să aibă o astfel de imaginație bogată, deși aceasta nu le lipsește nici pământenilor.

K.J. Mecklenfeld este un urs de pluș de pe Planeta de Pluș, ceea ce este destul de logic, nu-i așa? Un vrăjitor rău l-a transformat însă într-un om silit să își trăiască viața pe planeta Pământ, unde trăiesc oamenii. Iarăși este destul de logic. Ca să își câștige existența, el scrie cărți pentru copii și locuiește în Olanda, o țară cu multe lalele și mori de vânt.Hendrik de Mol si Planeta de Aur

Dar el mai are și origini românești și tocmai de aceea se poate explica dragostea lui pentru copii și jucării, care sunt personajele poveștilor sale. Am vrut să spun inițial „poveștilor imaginate de el”, dar ar fi fost total greșit, pentru că poveștile lui nu sunt imaginate, ci adevărate.

„Poartă-te frumos cu jucăriile tale, fiindcă e posibil ca într-o bună zi viața ta să depindă de una dintre ele.” – așa sună un îndemn din carte, sfat de care ar fi bine să ținem cont cu toții, fie că suntem copii sau adulți.  Nu mă credeți? Treaba voastră, eu v-am avertizat. Ca să puteți și voi să vă salvați din situații extrem de dificile, așa cum a făcut Hendrik de Mol, băiețelul care este personajul principal al cărții. 🙂

El este un băiat un pic diferit de ceilalți. Este un copil foarte necăjit, pentru că nu poate să trăiască în spații deschise sau la lumina soarelui. O boală ciudată și rară nu-l lasă, sau poate e doar frica? Agorafobie se numește în lumea medicală această maladie a lui. El nu are nici părinți, fiind crescut doar de bunicul său, Martinus, care este custodele unui Muzeu al Jucăriilor dintr-un micuț oraș olandez. Este deci un copil complet neajutorat, care va fi pus în situații la care nici cei mai puternici nu ar ști cum să facă față.

Pentru că, să o credeți voi că viața într-un muzeu al jucăriilor este doar frumoasă și lipsită de primejdii nebănuite. Jucăriile au un rol determinant in Universul nostru cunoscut sau mai puțin cunoscut și forțe malefice urmăresc să preia puterea.

Bunicul său este răpit de vrăjitorul malefic Calavera și dus pe Planeta de Pluș. De ce? Se pare că bunicul cunoștea niște secrete formidabile. Sună incitant o tăbliță babiloniană? Căci pe acolo ar fi secretele.

Bietul Hendrik, după ce că e neajutorat, este transformat și el într-o cârtiță de pluș, în timpul teribilei invazii a muzeului, condusă de Calavera în fruntea unei armate de soldați de lemn.

Ce-i mai rămâne de făcut bietului băiat – cârtiță de pluș când situația pare fără de ieșire? Să se pregătească și să lupte pentru salvarea bunicului și a Universului. Din fericire el nu va fi singur, pentru că la tot pasul se vor găsi o mulțime de jucării care-i sar în ajutor. Dar și o mulțime de situații noi și neprevăzute, pentru că lupta pentru controlul Universului este acerbă și îi privește pe toți.

Cum se vor termina aventurile lui Hendrik? Cred că se vor termina cu bine, că așa se întâmplă mereu în povești. Dar nu va fi totul atât de ușor. Eu nu vă spun nimic. Vă las pe voi să aflați deznodământul. Iar pentru asta trebuie, evident, să citiți cartea.

Lectura este plăcută și dacă tot a venit vacanța, iată o carte tocmai bună pentru copiii de orice vârstă. Chiar și adulților le recomand cartea, de citit pe plajă la mare sau în fotoliul din balconul cabanei de la munte. Pentru că revenirea la lumea copilăriei este un excelent mijloc de recreere și re-energizare.

Iar faptul că autorul de succes mai are și origini românești, făcând o bună campanie pozitivă țării noastre cu orice ocazie, este încă un motiv pentru a avea cartea în bibliotecă și a o citi.

Hedrick de Mol și planeta de aur, scrisă de K.J. Mecklenfeld a fost tradusă și publicată la noi la editura Univers căreia îi mulțumesc pentru exemplarul oferit spre recenzie. Aceasta se poate cumpăra fie comandând-o direct de pe site-ul editurii, fie de la marile librării online.

Lectură plăcută!

Advertisements

3 thoughts on “Hendrik de Mol și planeta de aur – K.J. Mecklenfeld (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s