George și cheia secretă a Universului – Lucy și Stephen Hawking (recenzie)

George și cheia secretă a Universului de Lucy și Stephen Hawking
Editura Humanitas Junior, București, 2014

George și cheia secretă a Universului este un roman (aproape) SF pentru copii. După ce ajung în clasa a VI-a (și de ce nu chiar mai devreme?) și încep să învețe FIZICA la școală, toți copiii ar trebui să citească această carte.

Chiar si cei care sunt deja la vârsta adolescenței ar putea să o citească fără probleme, pentru că îi va încânta. Nici adulții nu ar trebui să o ocolească, mai ales că, din păcate, sunt atât de mulți care cred că știința este doar ceva așa care să încurce lucrurile și să complice existența tuturor.george si cheia secreta a universului

De ce am spus că este un roman aproape SF? În carte sunt destule elemente care sunt absolut de domeniul științifico-fantasticului, chiar dacă personajele sunt copii ca toți copiii, de la o școală ca toate școlile dintr-un oraș ca toate orașele.

Este SF pentru că ei fac în cosmos călătorii cu ajutorului unui super-computer pe care îl cheamă tot COSMOS. Ca și profesor de fizică, nu cred că aceste călătorii ar putea deveni realitate vreodată, dar nu asta este ceea ce contează, ci faptul că autorii se folosesc de povești pline de peripeții ca să ne învețe câte ceva despre Sistemul nostru Solar și despre alte lucruri din Univers.

Pur și simplu înveți citind o carte frumoasă, scrisă ca pentru copii, dar bună și pentru adulți, fără nici o îndoială. Chiar aș fi curios să aflu câți adulți pot măcar să enumere toate planetele Sistemului Solar? Mulți vor spune că de fapt acest lucru nici nu contează și că pentru un adult ceea ce contează este doar „să facă bani”. Total greșit, pentru că nimeni nu are nici o scuză pentru a fi ignorant, mai ales că acum mijloacele de informare sunt accesibile tuturor.

Stephen Hawking este unul dintre cei mai mari savanți ai lumii, deși este imobilizat într-un scaun cu rotile de foarte mulți ani. În plus (sau în minus mai bine zis) el nici măcar nu poate vorbi și se poate exprim doar cu ajutorul unui computer special conceput pentru el. Dar claritatea gândirii lui este admirată de toată comunitatea științifică. Am mai citit cărți scrise de el și am remarcat și eu logica sa impecabilă și modul deosebit de simplu și de prietenos de a prezenta noțiuni complicate din fizica teoretică și din cosmologie.

Nici în această carte, scrisă împreună cu fiica sa Lucy, care este jurnalist, el nu se dezminte. Totul devine atât de simplu, încât cred că orice copil va îndrăgi mai mult știința după ce o va citi.

Cartea are de toate pentru un copil sau un adolescent: intrigă, acțiune pe muchie de cuțit, aventuri fantastice alături de multe detalii științifice, bine introduse în context, ca să facă lectura atractivă și învățarea o adevărată joacă.

Este exact ceea ce lipsește la ora actuală modelului educațional de la noi, când supraîncărcarea materiilor a condus și la suprasolicitarea copiilor, făcând din învățare un adevărat chin.

Nu vreau să vă povestesc acțiunea cărții, dar nu pot totuși să vă ascund faptul că în cele din urmă binele învinge răul, pentru că altfel, ce rost ar mai avea educația? Iar cu un profesor ca Stephen Hawking, totul devine foarte clar!

Sper să pot citi și să vă spun și vouă câte ceva și despre celelalte cărți din aceeași serie (mai sunt încă două), în care George, un băiat care nu prea îndrăgea știința (la început), începe să o descopere cu ajutorul prietenilor săi și a unui super-computer.

Recomand tuturor cartea, copiilor și adulților, ca pe o lectură încântătoare. Eu personal am început-o și în câteva ore dintr-o zi am „dat-o gata” pentru că efectiv nu am mai putut să o las din mână. În plus este și ilustrată cu niște desene amuzante, dar și cu o mulțime de fotografii ale unor elemente din spațiul cosmic. Lectură voioasă vă urez!

Traian

Advertisements

5 thoughts on “George și cheia secretă a Universului – Lucy și Stephen Hawking (recenzie)

  1. Este foarte buna cartea, o recomand din inima. Fiica mea, care nu este o cititoare impatimita, a citit-o cand avea 9 ani si a dat-o gata intr-o saptamana. A fost incantata de ceea ce a aflat din carte. Am citit-o si eu si mi-a placut, cu adevarat reaminteste si adultilor unele notiuni uitate. Informatia este accesibila si foarte placuta.

    Like

  2. Noi le-am cumparat pe toate din serie si pot spune ca sunt foarte bine documentate (evident, avand in vedere autorii) , iar informatiile sunt transpuse la nivelul de intelegere a unui copil ceea ce denota dorinta celor doi autori ca sa ajute copiii sa inteleaga si sa aprofundeze prin joc/lectura ceea ce ne inconjoara. Informatiile sunt nu doar accesibile, ci si interesante inclusiv pentru un adult care a uitat ceea ce a invatat la scoala ori care este pasionat de domeniul astro-fizicii.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s