Invata-i pe copii sa asculte muzica!

Învață-i pe copii să asculte muzică

Cum anume s-ar putea explica mirajul pe care muzica îl exercită asupra oamenilor? Ce anume a condus în decursul istoriei la această dezvoltare a muzicii și la universalitatea ei? Cum se explică oare evoluția instrumentelor muzicale? Sunt multe întrebări care încă se mai pot pune, dar nu am vrut decât să te incit și să te provoc.

Copiii sunt mai receptivi decât adulții la aproape orice, curiozitatea lor fiind infinită. În privința muzicii sunt de asemenea foarte receptivi. Ei acceptă muzica în mod natural, iar ritmul este cel care îi atrage în mod deosebit. Este și motivul pentru care toți copiii adoră muzica de la cele mai fragede vârste.muzica

Este și motivul pentru care ei învață la grădiniță, ce altceva decât cantece pentur copii. Si tot cântece pentru copii doresc să asculte și acasă, mai ales dacă reușesc să își convingă părinții să le caute piesele preferate pe internetul atoate-cuprinzător.

Am descoperit și eu că băiețelul meu atunci când se plictisește de o activitate oarecum impusă, poate fi foarte ușor antrenat cu ajutorul muzicii să facă altceva și să se relaxeze totodată. Chiar el îmi cere câteodată melodia cu „podul de piatră” sau cea cu „rățuștele”. Aici îmi este de mare ajutor tableta, pe care a învățat să o folosească ca să asculte muzica preferată.

Faptul că muzica este universală și că place tuturor copiilor mi l-a demonstrat și o nepoțică de-a mea care locuiește în Italia. Are doar trei ani și jumătate și merge la grădiniță unde li se vorbește doar în italiană, deși sunt în grupă doar trei italieni, restul copiilor fiind români, bulgari, arabi.

Ei bine, nepoțica mea aflată în vizită pe la noi, a dorit să asculte cântecele românești pentru copii, că așa îi pune mereu mama ei să asculte. Și nu numai că a dorit să le asculte, dar știa și să le cânte. Iată de ce muzica a fost și este în continuare o foarte buna metodă pentru a învăța o limba străină. Pentru că, din păcate, limba română începe să fie o limbă străină pentru copiii românilor aflați la muncă în străinătate.

Și noi la rândul nostru, atunci când învățam pentru prima oară o limbă străină la școală (limba franceză în cazul meu), o făceam și cu ajutorul cântecelor. Asta în primii ani, când erau și orele mai atractive, pentru că mai apoi se trecea, nu știu de ce, la analiza (în franceză) a unor texte literare complicate (și ele tot în franceză, desigur) și brusc, mare parte dintre elevi își pierdeau interesul.

Ca o concluzie, chiar dacă nu te pricepi deloc la muzică, învață-i pe copii să asculte muzică de calitate și eventual ascultă și tu împreună cu ei. Este foarte important pentru dezvoltarea lor psihică.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s