Atlasul lumii – Constantin Furtuna (recenzie)

Astazi o sa va prezint o carte mai altfel decat celelalte carti pe care vi le prezint de obicei. Este vorba despre Atlasul lumii, publicat la editura All, autor Constantin Furtuna.

Atlasul Lumii Este o carte cu totul si cu totul speciala si care nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca.

Mai ales daca in acea casa exista copii, indiferent de varsta lor. Daca sunt prea mici, vor creste si o vor folosi cu siguranta. Daca sunt mari, o vor folosi de asemenea.atlasul lumii

Chiar si adultii ar trebui sa foloseasca din cand in cand aceasta carte atat de speciala. Pentru ca toti deopotriva, indiferent de varsta, trebuie sa stim cum arata lumea in care traim cu totii.

Cum sotul meu comandase cu ani in urma un Atlas Rutier al Romaniei, avand acelasi autor, si cum era foarte multumit de calitatea hartilor, m-a convins sa aleg de la Editura All Educational pe acesta pe care vi-l prezint, mai ales ca este editia din 2016 si este prin urmare actualizat.

La un atlas conteaza foarte mult modul in care sunt prezentate hartile. Acum exista harti foarte detaliate in mediul on-line, dar pe hartie este clar ca nu se poate ajunge la o precizie foarte mare.

De aceea, hartile de calitate sunt acelea care pot sa ne arate foarte bine o imagine de ansamblu a ceea ce ne intereseaza si apoi, daca dorim, vom putea gasi si pe internet foarte multe detalii.

In Atlasul lumii publicat la editura All, tara noastra este prezentata atat in harti mari, care o cuprind toata, cat si in cateva harti mai detaliate, care surprind doar o parte din ea.

Un alt fapt pe care l-am apreciat este prezentarea separata si mai detaliata a tarilor vecine noua, pentru ca oriunde vom dori sa calatorim cu trenul sau masina, vom trece prin tarile vecine.

Aceste harti ne pot ajuta sa ne facem o idee despre ce au din punct de vedere al reliefului si apelor vecinii nostri. Desigur ca pentru calatorie ne vom procura din timp harti rutiere sau le vom memora in computer, tableta, telefon.

Nu numai vecii nostri sunt prezentati in detalii, ci si alte tari importante din Europa. Mai ales cele in care se gasesc multi romani si in care de asemenea calatoresc multi romani. De fapt toata Europa este prezentata foarte bine, precum si zona Marii Mediterane.

Pentru ca este un atlas general al lumii, toate continentele sunt bine reprezentate, atat prin harti fizice cat si prin harti politice.

Dar ceea ce am remarcat este detalierea si a anumitor regiuni din Asia. Caucazul, adica zona dintre Marile Neagra si Caspica este detaliat, fapt pe care nu l-am mai vazut pana acum in atlase de pe la noi.

La fel tarile Asiei Centrale ocupa o harta numai a lor, deoarece pana acum erau aratate doar in harta Asiei sau ca vecini ai Rusiei.

Ne putem face astfel o idee mult mai buna despre acele zone, mai ales ca relatiile economice ale tarii noastre cu acele regiuni se vor intensifica si vor fi si din ce in ce mai multi romani care vor calatori acolo pentru afaceri sau pentru turism.

America de Nord este si ea detaliata, Statele Unite avand desigur o harta separata, la fel ca si Canada si America Centrala (impreuna cu Mexicul).

Eu personal consider ca geografia este deosebit de importanta pentru orice om, indiferent de profesia lui, pentru ca o buna formare in domeniu este de natura sa il faca mai realist pe cel ce detine si o cultura geografica.

Iar un atlas bun geografic poate sadi in sufletul oricarui copil dragostea pentru planeta noastra si pentru natura.

Asa ca va recomand, atat pentru voi cat si pentru copii vostri sa aveti Atlasul lumii in casa si sa il si rasfoiti din cand in cand 🙂

Advertisements

One thought on “Atlasul lumii – Constantin Furtuna (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s