Calutul din margareta – recenzie

calutul din margaretaO poveste pentru copii. O nouă poveste pentru copii. De multe ori mă gândesc ce ar mai putea să mai „inventeze” autorii de cărți pentru copii? Scepticii ar putea spune că ce s-a putut scrie s-a scris deja și că noi subiecte si personaje cu greu mai pot fi găsite. Și totuși apar mereu noi și noi cărți de povești pentru copii, unele chiar deosebit de reușite.

„Căluțul din margaretă” este una dintre acestea și verdictul l-a dat baiețelul meu, care a ascultat foarte atent ceea ce i-am citit. Ba mai mult, pentru că era destul de somnoros și nu am reușit să terminăm povestea la o singură „ședință” de citire, a așteptat cu nerăbdare continuarea poveștii în ziua următoare. Și reținuse tot ce citisem, ca drept dovadă că fusese pur și simplu captivat de întâmplările de acolo. Și ca dovadă că imaginația și creativitatea oamenilor sunt infinite. Așa încât nu trebuie să îmi fac griji în privința apariției de noi și noi povești pentru copii.

„Căluțul din margaretă” este o poveste „cuminte”, adică una dintre acele povești care îl vor face pe copilul dumneavoastră să doarmă liniștit. Pentru că trebuie să recunoaștem că există din păcate și povești sau desene animate care pot provoca coșmaruri și nu doar copiilor mai mici.

„Căluțul din margaretă” este o carte frumoasă și la propriu și la figurat. Autoarea Andreea Călinescu a reușit, împreuna cu ilustratoarea Alexia Udriște să închege o carte ce arată ca un album. Este o carte care nu se citește copilului ci se citește împreună cu copilul, pentru că acesta va dori să vadă cartea, să „atingă” paginile și să „trăiască” povestea în timp ce îi este citită. Asta doar acum, când este micuț și încă nu știe să citească. Pentru că atunci când va merge la școală și va pătrunde „tainele” literelor și cifrelor, își va dori cu siguranță să reia cartea și să o citească de unul singur.

De ce afirm eu toate acestea și cum pot eu să prevăd așa ceva? Ei bine, ”Căluțul din margaretă” nu este doar o simplă carte de povești. Este o carte „interactivă”, pentru că pune mereu întrebări și probleme, îl face pe copil să participe la firul poveștii, îi lasă și lui loc pe alocuri să completeze câte ceva.calutul din Margareta

Este o carte despre valori fundamentale, despre prietenie și colaborare, despre ajutorarea celor mici și fără putere, despre minunile naturii. Iar când copilul va ști să scrie, este invitat să completeze el însușii povestea cu niște dialoguri de final, ca să încheie totul așa cum își poate el imagina.

Este o carte pe care, chiar dacă am citit-o acum, o vom lua din nou din bibliotecă ca să o recitim și să o completăm atunci când cel mic va dori și va putea să facă el însuși acestea.

Sau până atunci o vom lua din nou ca să ne uităm la minunatele ilustrații și să-i punem pe mama sau pe tata să mai citească încă o dată aventurile fetiței Selena, ale bunicii ei, ale unui micuț căluț cu aripi diafane și a celorlalte personaje care apar în poveste. Și totul se petrece într-o frumoasă grădină de flori, care poate să existe în orice curte…

One thought on “Calutul din margareta – recenzie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.