Ce lenjerii de pat sa cumparam?

lenjerie patBumbacul este o plantă minunată, cunoscută şi folosită de oameni din cele mai vechi timpuri. S-au găsit dovezi arheologice datând din anii 5000 î.Hr. în India, în Pakistan şi în Mexic. Din fibrele pufului care creşte pentru a proteja seminţele se fac fire naturale de cea mai bună calitate. Oricât au încercat chimiştii să facă fire şi fibre sintetice la fel de bune ca cele de bumbac, nu au reuşit.

Ma refer desigur la cele pentru ţesături din care se fac haine şi lenjerii, pentru că există fire sintetice foarte bune, dar folosite pentru alte scopuri (frânghii sau sfori foarte rezistente, de exemplu, sau fire pentru undiţe, plase de pescuit etc.).

Principala calitate a ţesăturilor din bumbac este că lasă umiditatea să treacă uşor şi de aici senzaţia de confort resimţită atunci când corpul transpiră şi rămâne totuşi uscat. Ţesăturile din bumbac au şi o bună rezistenţă în timp, sunt trainice şi au un aspect frumos. Pot fi uşor vopsite sau imprimate şi culorile persistă. Sunt deci ideale pentru haine, cum ar fi pantaloni, cămăşi, tricouri dar şi pentru lenjerii de pat.lenjerie de pat 3

Atunci când cumpărăm lenjerii de pat va trebui să fim atenți la denumirile comerciale folosite. Putem alege de exemplu o lenjerie din damasc, care este tot o ţesătură din bumbac, de cele mai multe ori. Dar denumirea dată de oraşul capitală a Siriei, unde s-au fabricat pentru prima dată renumitele ţesături, se referă mai mult la tipul ţesăturii, nu la material. Deci damascul este o ţesătură cu elemente în relief, obţinute prin folosirea fibrelor de grosimi diferite. Să alegem damasc din bumbac, nu din fire sintetice, pentru că există ţesături de tip damasc şi din alte materiale (sintetice, dar şi mătase).lenjerie pat 1

Mai putem găsi lenjerii de pat din satin. Şi aici denumirea se referă la luciul ţesăturii, obţinut din răsucirea firelor şi nu la material. Desigur bumbacul satinat este cel mai bun, pentru că dacă nu ştim, putem uşor „lua plasă” cu o ţesătură satinată sintetică. Este şi cel mai uşor în fond să fabrici materiale cu luciu din fire sintetice, pentru că acestea au luciu natural. Cu bumbacul, care este mat, este mai dificil.

Găsim în magazinele on-line şi lenjerii de pat 3D, denumire care se referă la imprimeul deosebit care creează ochiului senzaţie de spaţialitate, de imagine în relief. Acestea pot fi din bumbac, dar şi din alte materiale sau combinaţii ale acestora în diferite proporţii. Cele mai bune sunt totuşi cele din bumbac satinat, pentru că au un aspect nu numai frumos ci şi spectaculos am putea spune.

lenjerie pat 2

De asemenea, pe oferte putem citi despre lenjerii de pat Pucioasa, situaţie care se referă la locul (oraşul) unde se fabrică produse cu tradiţie, de foarte bună calitate. Acestea pot fi desigur la rândul lor din bumbac, bumbac satinat, cu imprimeuri 3D sau de culoare uni dar cu imprimeu în relief (damasc).

Voi ce fel de lenjerie de pat preferați sau aveți? Ce sfaturi ați avea pentru achiziționarea unei lenjerii de pat?

2 thoughts on “Ce lenjerii de pat sa cumparam?

  1. Cele mai bune lenjeri raman cele de bumbac. eu am achizitionat de pe un site o lenejerie de bumbac satinat si nu am fost foarte mutumita. materialul era foarte prost

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s