Luna albastra, strumfii si fenomenul astronomic de maine

strumfAm luat odată împreună cu un ziar un DVD cu un film tare simpatic, Ştrumfii pe numele lui. Un film poveste, comedie, filozofie şi ficţiune, pentru copii dar şi pentru adulţi. A fost difuzat şi la televizor, dar eu având copil de trei ani la vremea aceea, l-am văzut datorită puştiului de cel puţin zece ori. Mai ales că apariţia filmului în casa noastră a coincis şi cu perioada când „ştrumful meu” a învăţat să butoneze DVD-playerul. În film, ştrumfii aşteptau un fenomen astronomic numit „luna albastră”, ca să se poată întoarce de pe tărâmul modern actual (oraşul New în speţă) pe tărâmul lor „ştrumfesc”, în satul din pădurea lor seculară.

O ştire citită azi în presa online mi-a provocat aceste amintiri. Este vorba chiar de fenomenul numit „lună albastră” care se va produce mâine, vineri 31 iulie 2015. Nu este un fenomen foarte rar, dar nici foarte des. Ultima oară s-a petrecut în 2012 iar următoarea dată va fi în 2018. Vă voi dezamăgi însă, pentru că luna nu se va colora în albastru, deşi uneori în alte zile, fără nici o legătură cu evenimentul numit „lună albastră”, culoarea poate să se modifice în funcţie de impurităţile din atmosferă. Şi poate fi orice culoare, în funcţie de poluare la urma urmei… Din păcate.

Fenomenul numit „lună albastră” constă în apariţia lunii pline de două ori într-o lună calendaristică. Cum pe 2 iulie s-a nimerit să fie lună plină şi cum un ciclu lunar are 29 de zile, pe 31 iulie va fi din nou lună plină. Atâta tot, este pur şi simplu o combinaţie între succesiunea fazelor lunii, calendar şi numere. Cum toate lunile calendaristice au 30 sau 31 de zile, cu excepţia lui februarie, care are 28 de zile de obicei, 29 o dată la patru ani şi cum luna (astrul desigur) are un ciclu de 29 de zile, este logic că luna plină nu va cădea mereu la aceleaşi date. Anul acesta s-a întâmplat să fie aşa, pe 2 şi pe 31.

luna albastra

Mâine va fi deci „luna albastră” şi să sperăm ca va fi senin ca să vedem o frumoasă lună plină. Iar dacă o să vă treziţi în casă şi cu nişte simpatici ştrumfi, să nu intraţi în panică, pentru că totul se datorează lunii albastre… 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s