Itinerarii de vacanta – Madrid

madrid_3Cine nu îşi doreşte să vadă lumea, sau măcar o parte din ea? Dacă în urmă cu ceva ani acesta era doar un vis imposibil, acum se poate călători destul de uşor (aproape) peste tot în lume. Concurenţa între companiile aeriene a făcut ca preţurile biletelor de avion să fie din ce în ce mai accesibile, mai ales atunci când prindem oferte şi le cumpărăm din timp.

Ce aţi spune, deci de o călătorie virtuala la Madrid?

Madrid, capitala Spaniei şi cel mai mare oraş al ţării, este deosebit de frumos şi de atractiv pentru turiştii din lumea întreagă. Peste trei milioane de locuitori are acest oraş milenar şi peste şase milioane în zona metropolitană. Din secolul IX d.Hr. provine prima atestare documentară, dar dovezile confirmă locuirea zonei din timpuri preistorice.

Situat aproximativ în centrul ţării, Madridul este şi centrul unor organizaţii internaţionale de prim rang, cum ar fi Organizaţia Mondială a Turismului (World Tourism Organization – WTO) care funcţionează pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Organizaţia Statelor Ibero-Americane (Organization of Ibero-American States – OEI), care cuprinde Spania, Portugalia şi ţări din America Centrală şi de Sud, precum şi sediul celor mai importante instituţii ale ţării.

madrid_1Clima zonei este mediteraneană cu caracteristici continentale (ierni răcoroase spre reci, cu ninsori sporadice şi temperaturi sub limita îngheţului) din cauza altitudinii medii la care este situat oraşul (667m deasupra nivelului mării) şi depărtării de mare şi cu veri foarte călduroase (spre 35 de grade Celsius în iulie). Precipitaţiile sunt mai abundente primăvara şi toamna. Astea toate vi le spun ca să ştiţi când ar fi mai bine de planificat o călătorie, parcă vara, nu-i aşa?

Oraşul este în totalitatea lui un veritabil muzeu în aer liber şi un monument de arhitectură. Impresionează mai cu seamă construcţiile din perioada de aur a Spaniei (1516-1700) care a coincis cu domnia Dinastiei Habsburgice, când Madridul a devenit şi capitală şi s-a dezvoltat în mod accelerat. O a doua etapă notabilă în dezvoltarea oraşului a reprezentat-o domnia Dinastiei de Bourbon (secolul a XVIII-lea) când oraşul s-a îmbogăţit cu noi construcţii monumentale. Sculpturile sunt prezente mai peste tot în Madrid şi impresionează pe oricine.

Dar cu adevărat spectaculoase sunt fântânile Madridului, decorate de asemenea cu sculpturi de valori inestimabile, fântâni pe care nu ne-am fi aşteptat să le găsim într-un oraş dintr-o zonă mai secetoasă. Râul care străbate Madridul este Manzanares, care este un râu mic (debit mediu 10 mc/s, de trei ori mai mic decât al râului Moldova de la noi de exemplu). Acesta este afluent al râului Jarama, care la rându-i este afluent al râului Tagus, care în final se varsă în Oceanul Atlantic lângă Lisabona, în Portugalia.madrid_2

Este cu atât mai mult de admirat faptul cum a reuşit municipalitatea să rezolve cu brio problema alimentării cu apă a întregii regiuni metropolitane, utilizând cu maximă înţelepciune resursele limitate pe care le-au avut. Şi mai este de admirat şi faptul că oraşul este pe primul loc între oraşele europene în ceea ce priveşte numărul de arbori şi de suprafaţă de spaţiu verde ce revin pe cap locuitor! Se spune că oriunde te-ai afla in Madrid, în mai puţin de un sfert de oră de mers pe jos vei găsi un parc, o zonă de recreere.

Transportul urban a reprezentat de asemenea o provocare pentru madrileni, căreia au reuşit să-i găsească soluţiile juste. Aşa cum spuneam sunt peste şase milioane de locuitori în aria respectivă, care trebuie să se deplaseze zilnic şi care pun în mişcare uriaşa forţă economică a capitalei Spaniei. Reţeaua de transport cuprinde linii de metrou (287 de kilometri), linii de tren (382 de kilometri, 98 de staţii) şi o reţea densă de linii de autobuz care acoperă operează 24 de ore din 24. Cu celelalte oraşe ale ţării capitala este legată de autostrăzi şi de linii de tren de mare viteză, pe lângă legăturile aeriene.

Toate aceste facilităţi au făcut ca Madridul să fie unul dintre cele mai bune oraşe ale lumii în ceea ce priveşte standardul de viaţă în general, dat de puterea economică a locuitorilor săi, de posibilităţile de a avea acces la educaţie, de serviciile de sănătate de calitate, de modalităţile de petrecere a timpului liber.

madrid

Ne-ar trebui câteva pagini doar ca să enumăr lista a tot ceea ce s-ar putea vedea în Madrid, dar sper că v-am făcut curioşi ca să citiţi mai mult dacă subiectul vă interesează. Şi poate v-am dat o sugestie interesantă pentru o călătorie de vis…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s