Aproape de cer – Judith McNaught (recenzie)

aproape de cerAproape de cer este cartea care m-a cucerit din toate punctele de vedere. Poate părea bizar, dar am fost atât de captivată de acțiune, personajele au reusit să mă cucerească iremediabil, încât n-am dormit o noapte întreagă. Am dorit să aflu cât se poate de repede unde duce această dragoste și tot ce trebuie să pătimească pentru un strop de fericire.

Autoarea ei, Judith McNaugh, “este una dintre cele mai puternice voci în domeniul romanelor de dragoste… care, cu o inteligență inegalabilă se joacă cu toată gama de emoții și atinge toate inimile.“, dupa cum declara “Romantic Times”.

Este o carte complexă cu eroi care sunt puși în situații neprevăzute ce trebuie să lupte pentru orice. Elizabeth și Ian se aseamănă foarte mult, amândoi au rămas fără cei dragi, au muncit pentru tot ce au avut, iar când au găsit sufletul pereche s-au simțit de parcă ar fi rămas fără cuvinte. Deși nu le-a fost ușor să suporte pierderea și s-au resemnat aparent rapid, ei au continuat să se întrebe, oare cum ar fi arătat fericirea dacă rămâneau împreună? Ar fi fost dezastru sau un vis frumos?

Daca ați citit măcar o carte scrisă de Judith McNaught atunci știți de încăpățânarea personajelor care de foarte multe ori le produce suferință datorită lipsei de comunicare. Deciziile lor sunt pripite și acționează fără să se gândească prea mult.

Elizabeth Cameron este orfană de la vârsta de unsprezece ani. Tatăl ei este un jucător împătimit ce i-a lăsat pe ea și pe fratele ei, Robert cu o mulțime de datorii. Singura șansă de a păstra proprietatea Havenhurst este o căsătorie avantajoasă. Robert în loc să redreseze situația, mai rău contribuie cu viciul său la declin. Se împrumută de alți bani pentru dubutul surorii sale, în speranța că va găsi un soț bogat și vor scăpa cumva de ruină.

Elizabeth are un succes răsunător și cu frumusețea ei va cuceri sufletele domnilor, iar în scurt timp cererile vor fi numeroase. Robert este conștient că nu-i poate refuza pe toți și îl acceptă într-un final pe vicontele de Mondenvale datorită titlul său.

Fără să vrea Elizabeth stârnește indivia altor debutante, vânătoare de averi și pe parcurs scopul lor este să o scoată din joc cu orice preț. Pariul lor nevinovat o va aduce alături de Ian Thornton, un tănăr gentilom, jucător înrăit și cu o reputație ce lăsa de dorit. Ian se va îndrăgosti pe parcurs de această tănără nevinovată, fără să știe că este contesă de Havenhurst. Frumușetea, inteligența și sufletul ei sensibil îl vor determina să ia decizii pripite, ceva neobișnuit pentru firea lui independentă.

Până și el este șocat de sentimentele sale, dar era pentru prima dată când simțea că ea este aleasa. Știa că nu are un titlu nobiliar, dar cu inteligența sa va reuși peste cațiva ani să-i ofere o viață prosperă dacă ea îl va accepta.

Din păcate, totul se năruie, întâlnirea lor de la cabana din pădure și biletul trimis de o “prietenă” îi va aduce față în față chiar în sera conacului. Ian o cere în căsătorie, dar fratele ei, Robert îl provoacă la duel. Reputația ei va fi ruinată, cade în dizgrația societății, vicontele de Mondenvale rupe logodna, Robert va fugi în lume, iar Elizabeth se va întoarce la Havenhurst pentru a lupta cu creditorii.

Povestea revine în prezent. După doi ani, unchiul ei, Julius Cameron obișnuit să dețină controlul, decide să trimită scrisori celor cincisprezece pretendenți ai săi pentru a scăpa de griji. Dintre aceștia doar trei răspund pozitiv: Sir Francis Belhaven, Lordul Marchman și Ian Thornton. Elizabeth se simte umilită, dar trebuie să-și asculte unchiul și să viziteze fiecare pretendent pentru a-i cunoaște mai bine. Sir Francis Belhaven este un burlac convins, avar și desfrânat, iar la cei patruzeci și cinci de ani devenise renumit pentru aventurile sale numeroase.

Lordul Marchman este pasionat de pescuit și vânătoare, trăiește izolat și se bucură de viața liniștită. Singurul care îi face sufletul să tresară este Ian Thornton. Acesta răspunde din greșeală la scrisoare, iar vizita ei nu este bine primită. Acum este un bărbat înstărit și considerat o partidă perfectă. Amintirile dau năvală peste cei doi, își spun cuvinte grele, dar pasiunea este la fel de puternică. Elizabeth îl roagă să fie înțelegător și să o accepte câteva zile pentru a nu stârni nemulțumirea unchiului său. În această perioadă ei vor avea ocazia să descopere ce anume s-a întâmplat în acele zile fatidice, cine le-a jucat acea farsă și cum au suportat consecintele.

Ian Thornton este scoțian, luptă cu patimă atât pentru prosperitate, dar și pentru dragostea adevărată. Cei care îl cunosc știu că este neiertător și dacă cineva i-a pierdut încrederea, nu mai există cale de întoarcere.  Elizabeth a reușit să-i întoarcă lumea pe dos și deși crede că a înlăturat-o din sufletul său cu doi ani în urmă din cauza unei presupuse trădări, acum nu știe cum să facă față pasiunii zdrobitoare. Credea despre ea că a dus o viață prosperă cu blănuri și bijuterii, departe de ochii lumii, dar când a aflat mult mai tarziu despre cei doi ani de calvar, izolarea, reputația distrusă, își dă seama că a judecat-o greșit de la bun început.

Ian pare să se trezească la realitate când află că Elizabeth trebuie să se întoarcă acasă pentru a se căsători cu alesul unchiului său. Atunci va primi indicii care îi erau necunoscute și totul se va transforma. Va începe o cursă nebună pentru a o recâștiga pe Elizabeth din toate punctele de vedere, dar mai ales de a-i restabiliza reputația în societate.

Cum îl va convinge pe Iulius Cameron că este candidatul perfect pentru nepoata sa? Ce planuri are pentru redresarea reputației, dar cel mai important cum va reacționa Elizabeth la demersurile sale? Îl va accepta cu brațele deschise sau îl va refuza?

Ce le rezerva viitorul și cum vor trece peste piedicile ce apar ramâne să descoperiți. Cu siguranță nu veți regreta alegerea făcută.

Nota mea, dată cărţii: 10 puncte din 10!

Aproape de cer”, scrisa de Judith McNaught, are titlul original “Almost Heaven”, a fost publicata la noi la Editura Miron in anul 2010, are un numar de 639 de pagini si se incadreaza in genul “historical romance/romance”. O puteti gasi la marile librarii online, de cele mai multe ori la preturi in oferta.

NOTA: Aceasta recenzie este făcută de Milli, mare iubitoare de lectura ale cărei recenzii le puteţi găsi pe site-ul personal “Literatura pe tocuri“, pe care scrie alături de prietena ei, Yasmina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s