Cosmeticele “bio”

cremaÎmi plac produsele cosmetice. Dar cărei femei nu-i plac? Există nenumărate mărci şi produse de tot felul, care mai de care mai atrăgătoare, în mii de ambalaje frumoase, în nenumărate moduri de prezentare, încât pur şi simplu nu ştii la ce să te mai uiţi şi ce să mai alegi. Dar marea majoritate a cosmeticelor de pe piaţă sunt produse ale marii industrii, indiferent că este vorba despre produsele scumpe, sau de cele mai ieftine.

Şi chiar dacă multe dintre ingredientele folosite sunt la origine tot extracte de plante aromatice, procedeele folosite în cadrul agriculturii intensive pentru creşterea productivităţii, precum şi procedeele industriale de extracţie pe bază de solvenţi sintetici, conduc în final la un produs care, deşi este la origine natural, în fapt are înglobate şi multe urme ale industriei chimice.

A apărut şi în domeniul cosmeticelor o gamă de produse numite „bio”, adică produse certificate ca fiind fabricate în totalitate în cadrul agriculturii ecologice, fără componente chimice de sinteză în lanţul de producţie şi fără metode de extracţie care să utilizeze solvenţi sintetici. Asta înseamnă că uleiurile esenţiale şi extractele sunt în principal obţinute prin procedee de presare la rece sau prin extracţie cu apă din cea mai pură.

Desigur ne aşteptăm ca preţurile acestor produse să fie ceva mai ridicate în comparaţie cu ale produselor industriale, dar măcar ştim că putem avea acces la produse naturale de foarte bună calitate. Cosmeticele „bio” se pot găsi în mici magazine de profil apărute mai cu seamă prin marile oraşe, dar şi pe site-uri cu produse naturiste cum ar fi de exemplu site-ul Bioportal, deoarece cererea este în creştere. Iar dacă vreţi să vă preparaţi singure acasă nişte produse cosmetice bune, puteţi să cumpăraţi uleiuri esenţiale „bio” şi să le folosiţi ca parfum pe lângă alte ingrediente. Se pot face astfel deodorante de casă bune, loţiuni after-shave pentru domni sau creme de corp şi de mâini, care nu vă vor da iritaţii.

apa de albastrele

Dar şi alte categorii de produse interesante am găsit acolo pe site. Multe dintre suplimentele alimentare îmi erau deja cunoscute, fiind  produse de firme „cu vechi state de plată” în domeniu, dar am descoperit şi altele noi. Nici într-un caz nu cred că voi putea să le încerc pe toate, dar voi căuta promoţiile, care apar mereu.

Am descoperit cu plăcere o secţiune în care sunt prezentate ustensilele şi uneltele care vă pot ajuta să vă faceţi singuri acasă o mulţime de preparate, cum ar fi extractele la rece, sau sucurile naturale din fructe şi legume. Dar aici cred că s-ar impune un alt articol detaliat, pentru că sunt multe de povestit.

Până atunci, însă, aş fi curioasă să ştiu ce fel de produse cosmetice folosiţi voi? Dacă le cumpăraţi sau vi le faceţi singuri acasă.

Advertisements

One thought on “Cosmeticele “bio”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s