Sisteme de iluminat interior

veiozaÎn fiecare casă există camere. Şi în fiecare cameră, indiferent că acolo se locuieşte mai mult sau mai puţin, există surse de lumină. Sunt locuri în care becul nu se aprinde nici măcar câteva ore într-un an, dar în altele este nevoie de lumină artificială de bună calitate pentru confortul bio-psiho-fizic al celor care locuiesc acolo, sau măcar din considerente estetice.

Un singur bec din trei mi s-a ars mai zilele trecute la lustra dintr-o cameră unde nu stau, dar pe unde trec destul de des. Când intru acum acolo parcă ceva este schimbat, parcă ceva nu mai este cum era, parcă ceva a făcut brusc camera neprimitoare. Desigur că voi înlocui becul şi camera va fi la loc aşa cum a fost, dar acest fapt banal asta mi-a sugerat o reflecţie despre importanţa iluminatului în spaţiile în care locuim.

Şi dacă într-o casă pot exista tot felul de probleme legate de lumină, să ne imaginăm atunci ce probleme pot să apară în spaţiile publice cum ar fi hoteluri, restaurante, muzee etc., locuri pe unde trec sute de oameni care au nevoi diferite, gusturi diferite, percepţii diferite. Este atunci foarte clar că gândirea, conceperea, proiectarea unui sistem de iluminat nu este un lucru facil. Noi dacă ne dorim o lustră, modernă şi frumoasă mergem pur şi simplu la un magazin sau o alegem de pe internet, găsim pe cineva să o monteze şi am rezolvat problema. Dar cu alegerea sistemului de iluminat pentru spaţiile publice, treaba nu e nici pe departe aşa de uşoară.

Tocmai de aceea este indicat să se ia în considerare o multitudine de aspecte, atât de ordin estetic, cât şi tehnico-ingineresc, dar şi cultural. Personal am căutat printre proiectele celor de la Atas şi am aflat că au realizat sistemul de iluminat de la unul dintre hotelurile despre care am aflat atunci cand am fost in vacanţă la mare (New Egreta, Dunăvăţul de Jos, judeţul Tulcea). A fost cred o adevărată provocare să aduci modernitatea într-o zonă din Delta Dunării şi să păstrezi în acelaşi timp şi un aer specific locului. Pentru asta am înţeles că s-au folosit atât materiale existente pe piaţă şi oferite de furnizorii europeni, cât şi produse personalizate realizate la comandă de meşteri specializaţi din Turcia. Cei peste douăzeci de ani de experienţă în domeniu şi-au spus cuvântul.

Chiar dacă modernul îşi are locul său în orice aspect al vieţii noastre actuale, mie îmi plac şi obiectele care au un aspect de vechi, de rustic, cum ar fi de exemplu acest frumos candelabru pe care il puteti vedea in poza de mai jos

candelabru

sau acest model de aplică ce s-ar potrivi într-un castel medieval. Aplica, ce a preluat ceva din aspectul butoaielor vechi de vin are abajurul din sticlă mată, crem ce creeaza impresia unei lumânări reale, accentele de fier cu aspect ruginit întregind conceptul.aplica

Vouă ce fel de sisteme de iluminat interior vă plac, ce stil? Rustic, modern, clasic, retro, contemporan, minimalist…?

One thought on “Sisteme de iluminat interior

  1. Eu iubesc stilul vintage. Mi se pare deosebit de elegant si rafinat, totodata foarte permisiv: lasandu-ti imaginatia sa zboare, poti crea din locuinta ta un spatiu cu adevarat intim si personal.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s