6 Decembrie – Sfantul Nicolae

sfantul Nicolae

După Moş Crăciun, Moş Nicolae este cel mai aşteptat de copiii din toate ţările creştine. Şi asta pentru că acest sfânt se zice că este ocrotitorul lor, îi are în pază, îi recompensează cu dulciuri, dar îi şi dojeneşte, iar la nevoie le arată şi nuieluşa…

Dar ce ne spune calendarul creştin ortodox? Sfântul Mare Ierarh Nicolae a trăit în cetatea grecească Patara din regiunea Licia a Imperiului Roman (astăzi în Turcia). Părinţii săi Teofan şi Nona i-au dat o frumoasă educaţie, iar un unchi al său care era episcop i-a insuflat dragostea pentru preoţie. Având o minte sclipitoare şi o educaţie aleasă, munca şi învăţătura conlucrează minunat, astfel încât tânărul Nicolae ajunge preot hirotonisit. 

Cărţi întregi s-au scris despre faptele şi minunile acestui sfânt care s-a pus în slujba poporului (numele în limba gracă vine de la Nike=victorie şi laos=popor, deci biruinţa poporului). Era un om foarte bogat, dar a ajutat cu bani, nu numai cu sfaturi, foarte mulţi oameni nevoiaşi din popor. Era recunoscut şi iubit de toţi pentru blândeţea lui proverbială.

Împăraţii romani Diocleţian şi Maximian au început o prigoană sălbatică asupra creştinilor, iar Nicolae ajunge astfel în închisoare. Mulţi creştini nevinovaţi au fost în vremea aceea schingiuiţi şi omorâţi. Multe fapte a făcut sfântul şi în închisoare, aducând alinare colegilor săi de suferinţă. Dar Bunul Dumnezeu a lucrat şi marele împărat Constantin care a urmat, a eliberat pe creştini, a decretat creştinismul ca religie acceptată în Imperiul Roman şi a devenit la rândul său unul dintre cei mai de seamă sfinţi creştini.

După eliberare, Nicolae a continuat viaţa sa minunată şi plăcută Domnului şi a avut funcţii de mare însemnătate în ierarhia bisericească. Dovada este că a participat la Întâiul Mare Sinod Ecumenic, care a fost convocat de Împăratul Constantin cel Mare, sinod de o importanţă uriaşă în istoria creştinismului, pentru că au fost discutate teme esenţiale şi idei doctrinare valabile şi acum şi cât va fi lumea…

De aceea azi e zi de mare sărbătoare, nu numai pentru copii, deşi ei sunt cei care, cu inimile lor pure şi inocente, aşteaptă pe Moşul Nicolae cel mai mult.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s