O vacanta la Roma

colosseumSunt multe posibilităţile de a călători în ziua de astăzi. Dacă în decursul istoriei călătoriile reprezentau o adevărată aventură şi durau chiar şi ani, acum întreaga noastră planetă poate fi străbătută în intervale de timp de ordinul zilelor. Iar dacă progresul tehnic şi scăderea costurilor de producţie a dus la ieftinirea multora dintre produsele industriale pe care le utilizăm în viaţa de zi cu zi, această scădere a costurilor s-a putut constata şi în domeniul transportului pe calea aerului, dar prin utilizarea unor strategii de marketing eficiente. Companiile aviatice low-cost sunt probabil una dintre marile „invenţii” ale acestui început de mileniu. Forţate de concurenţă şi alte companii aviatice au trebuit să îşi regândească strategiile, astfel încât acum se pot găsi bilete de avion la preţuri foarte bune şi la alte companii, din afara grupului aşa zis low-cost.

Fratele meu locuieşte de ceva ani în Italia, în apropiere de Roma. În primii ani venea acasă şi pleca înapoi spre Peninsulă cu autocarul. Era o călătorie obositoare, care dura aproape două zile, cu somn în autocar şi mâncare la pacheţel. Apoi şi-a cumpărat o maşină de acolo şi a mai venit şi cu maşina. Foarte obositor de asemenea, cu riscuri suplimentare cauzate de oboseala la volan şi de situaţiile neprevăzute. Dar de ceva ani pur şi simplu nu mai călătoreşte decât cu avionul, pentru că nu costă mult peste preţul unei călătorii cu autocarul, dar economia de timp este esenţială. Iar uneori găseşte oferte atât de bune încât biletul de avion este cât cel de la autocar.

Am călătorit şi eu la Roma cu bilete cumpărate de la Aerolines. Având cazarea şi mâncarea asigurate, ca să zic aşa, am căutat o ofertă bună, pentru că nu mă grăbeam. Am găsit bilete dus-întors la un preţ pe care l-aş fi plătit ca să merg prin ţară cu trenul. Am observat şi faptul ca Aerolines vinde bilete de avion la preţurile cele mai bune către orice destinaţie, nu doar Roma. Am aruncat o privire, recunosc, şi catre alte destinaţii deoarece visul meu de a vizita locuri străine nu se rezumă doar la Roma.

Îmi place desigur să văd şi ţara mea, dar nici şansa de a vedea Roma nu era de lăsat. Cetatea eternă este oricând o destinaţie fascinantă, un oraş plin de romantism şi de farmec. Din orăşelul în care locuieşte fratele meu se ajunge la Roma după o călătorie de jumătate de oră cu trenurile sau cu autocarele care circulă foarte des toată ziua. Mi-am programat vizitele în Roma cu calm şi răbdare, ca să văd cât mai mult. Am folosit o zi întreagă pentru Roma antică şi încă o zi întreagă pentru Vatican.

vatican

În cazul Vaticanului, informaţiile mi-au fost de mare folos, pentru că am urmărit să prind o zi în care intrarea în muzeu este gratuită. Zonele accesibile publicului sunt gratuite în toate zilele, dar acestea se rezumă la Bazilica San Pietro şi puţin pe acolo. Intrarea la muzeu şi la Capela Sixtina se plătesc de obicei, dar eu am prin ziua gratuită, deşi a trebuit să stau la coadă cam o oră. Dar era ordine şi disciplină şi rândul înainta destul de repede. A meritat fiecare secundă petrecută acolo.

Pentru Roma antică cuvintele nu pot descrie emoţia pe care o simţi la tot pasul. Colosseum te uimeşte cu măreţia pe care o afişează şi acum după două mii de ani, iar columna lui Traian, pe care dacii îşi poartă cu mândrie căciulile îţi face „pielea de găină”. Mai sunt apoi celebrele pieţe, printre care Piaza Navona şi Piaza di Spagna sunt cele mai căutate de turişti, iar Fontana di Trevi te duce cu gândul la dragoste, mai ales când arunci acolo un bănuţ ca să ţi se îndeplinească o dorinţă tainică. Mie mi s-a îndeplinit…

Voi aţi vizitat Roma? Cum vi s-a părut?

Advertisements

2 thoughts on “O vacanta la Roma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s