De la angajat la freelancer

freelancerVenirea pe lume a copilului meu a semnificat o cotitura, o schimbare radicala in viata mea din foarte multe puncte de vedere printre care si cel profesional. Daca inainte de nastere lucram ca angajata la o multinationala (cred ca as putea sa incadrez aici filiala unei renumite banci din tara) dupa ce s-a nascut cel mic am optat, bineinteles, sa am grija de el pe intreaga perioada a concediului legal de ingrijire copil, de doi ani.

Intre timp … foarte multe s-au schimbat printre care si conditiile/cerintele de la locul de munca. Ca orice firma aflata in plina perioada de criza economica si banca a optat pentru reducerea costurilor cu forta de munca. Da, teoretic ar fi fost dreptul meu sa ma intorc la vechiul loc de munca. Insa, practic, noile cerinte ar fi fost incompatibile cu cele ale unei mame care isi doreste o viata alaturi de copilul ei si nu de colegii de munca. Ca sa nu mai vorbesc de partea financiara care nu se compara cu, hai sa iau un exemplu extrem, veniturile pe care le poate castiga o angajata la un videochat – 2000 de ron pe luna salar fix, bonus de competitivitate de 300 $, bonus de angajare 500 $, etc plus progam lejer si flexibil (datele sunt luate de pe www.black-studio.ro).

A fost o decizie grea care imi punea in fata un viitor, din punct de vedere financiar, foarte nesigur. Auzisem insa, intre timp, multe exemple concrete de mamici care au facut acelasi gest si au trecut din tabara angajatilor cu carte de munca in cea a, hai sa ii numim elegant, a freelanceri-lor. Sunt multe mamici care au reusit sa gaseasca o solutie pentru a-si rotunji veniturile lucrand de acasa, de la distanta sau punand pe picioare o afacere proprie. A lucra pe cont propriu nu este insa foarte simplu cum pare la prima vedere si depinde mult de anumite calitati pe care le ai (organizatorice, spirit intrepinzator, etc), de anumite talente sau indemanari pe care sa le poti fructifica financiar.

Desi, aparent ai mult timp liber, in realitate e posibil sa fie zile in care sa muncesti mai mult decat in zilele in care lucrai ca angajat. Este doar vorba de un program flexibil care sa-ti permita, de exemplu, sa iti duci copilul la gradinita fara a fi nevoit sa te “strecori” de la munca, sa te trezesti mai tarziu dupa o noapte de nesomn pe motiv de dureri infantile de burtica, etc. Pentru ca, in realitate cel mai probabil va trebui sa muncesti mai mult de opt ore. Insa o vei face cu placerea pe care ti-o da satifactia unei munci facute cu pasiune.

Ar mai trebui sa adaug si ca, veniturile obtinute pot sa nu fie chiar asa de mari, banii pe care ii castigi sa nu fie suficienti pentru a tine in echilibru bugetul familiei. Cel putin la inceput. Este insa un risc asumat, dupa ce pui in balanta ce e mai bine pentru tine si puiul tau. Si daca gandesti optimist si faci totul cu placere pana la urma cred ca si acest ultim dezavantaj poate fi depasit.

Voi ati trecut prin o experienta de acest gen dupa nasterea copilului vostru? Ce ati optat sa faceti? Sa va intoarceti la fostul loc de munca sau sa incepeti sa lucrati pe cont propriu? Ati incuraja o alta mama sa faca acest pas?

Advertisements

4 thoughts on “De la angajat la freelancer

  1. Eu sunt studenta si in afara de promotii, nu stiam cum sa fac un leut. Fostul meu prieten m-a invatat cum sa lucrez online, mi-a dat incredere in mine ca pot lucra si face bani si din joburi simple si platite cu $9 sau chiar $5 am facut $300 in 3 saptamani. Am fost exagerat de fericita! Nu-mi venea sa cred ca eu am putut sa fac asta, eu care nu stiu sa fac mai nimic sau cel putin asa credeam. Ii multumesc de un miliard de ori pentru cat m-a ajutat si cand am timp liber, de saptamana viitoare pana in sesiune, vreau sa lucrez din nou. Am invatat multe lucruri, mi-am perfectionat engleza scrisa, am colaborat cu oameni din diverse parti ale lumii si a fost o experienta frumoasa exceptand putinele dati cand mi-am luat teapa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s