Tableta sau eBook Reader, eu de care sa imi cumpar?

Samsung GalaxyTabletă sau eBook Reader, eu de care să îmi cumpăr? Bună întrebare 🙂 . O dilemă pe care cred ca mulţi dintre noi o avem atunci când vine vorba să facem o achiziţie de acest gen.

În principiu, depinde ce îți dorești de la astfel de device-uri și cât îți permiți să investești. eBook-Reader-ul se folosește, după cum sugerează și numele, la citit. Dacă ești amator de gadget-uri și îți place să citești, atunci acesta este instrumentul ideal, dar funcţiile sale sunt limitate. Puține device-uri de acest gen sunt folosite pentru browsing și oricum, navigarea pe internet e disponibilă doar pe anumite pagini, în special cele pentru descărcarea cărților online (e-books).

Pe de altă parte, o tabletă are deja funcția e-reader încorporată, iar pe lângă aceasta, este practic ca un laptop fără butoane. Permite navigarea pe internet, instalarea de aplicații (mai mult sau mai puțin utile), scrierea și citirea documentelor, comunicare video etc. Iar în ceea ce privește prețul, tabletele nu sunt cu mult mai scumpe decât e-reader-urile, de fapt ai toate șansele să le găsești cam la același preț.

Pentru a fi sigur că iei decizia corectă când vine vorba de achiziția unuia dintre aceste două device-uri, trebuie să cunoști câteva aspecte pro și contra legate de fiecare în parte.

Așadar, de ce ar fi mai bun un eBook-Reader decât o tabletă? Acesta este mai mic, mai subţire și mai uşor decât o tabletă, deci îl poți purta oriunde fără efort. Ecranul nu este foarte strălucitor, deci nu furnizează acea lumină puternică, care obosește ochii, iar calitatea imaginii rămâne aceeași, inclusiv la lumina soarelui. Unele librării online fac reduceri sau oferă gratis cărți, dacă acestea sunt descărcate pe respectivul eBook Reader.  Bateria are o durată de viață mai lungă decât a tabletei, asigurând cel puțin o lună de utilizare zilnică. În schimb, bateria unei tablete nu ține mai mult de 8 ore, în medie. Ca preț, sunt mai ieftine, dar nu cu mult. Pe Amazon se găsesc cu 50-60 de dolari, dar în magazinele noastre, cel mai ieftin e cam 200 de lei. Pe evomag, de exemplu gaseşti un eBook Reader TrekStor , cu ecran mai mic, ce-i drept, la doar 169 de ron (şi mai e şi redus acum, la doar 147 de ron), dar sunt si eboook readere mai performante, cum este Amazon Kindle Paperwhite la un preţ de 679 ron (acum in oferta la 639 ron).

ebook

Tabletele au dimesiuni mai mari, având ecrane de până la 12 inch, dețin multe funcții de divertisment, cel puțin o cameră web, conexiune wireless, iar unele au și slot pentru cartelă SIM. Am precizat deja că tableta seamănă cu un laptop sau cu un calculator fără taste, doar că e mai mult decât atât. Pe lângă faptul că e e mai accesibilă ca portabilitate, o tabletă poate avea și GPS. Unele aplicații pot fi descărcate gratuit, inclusiv cărți electronice, cum e și în cazul ebook-reader-ului. Tableta are ecran LCD, care poate deranja ochii daca îi expui timp îndelungat, iar calitatea imaginii este afectată de lumina din jur. Practic, claritatea ecranului se menține în spații interioare, iar în exterior, doar dacă nu este un soare puternic. În ceea ce privește prețul, tabletele diferă, de la 200 pana la 22.000 lei (mai ales dacă vorbim de iPad), iar o tabletă performantă cu un raport bun calitate/preț, costă în jur de 1000 de lei. Tot la evomag, că incepusem sa vă spun niste preţuri de acolo, se găsesc tablete la preturi modeste, cum este tableta QuickTab Q721 la preţul de 199 ron (redus acum la 159 de ron), cu mai puţine facilităţi, dar şi altele mult mai performate, cum este un Samsung Galaxy Note, la preţul de 2199 ron (redus acum la 2049 ron).

tableta

Prin urmare, înainte de a lua decizia finală, ia în considerare bugetul de care dispui și scopul pentru care ai nevoie de oricare din aceste doua dispozitive. Dacă ai nevoie de o bibliotecă portabilă și atât, poți alege varianta eBook-Reader-ului, dar având în vedere că tableta are e-reader încorporat plus funcțiile unui laptop, cred că aceasta din urmă e o variantă mai bună. Până la urmă și cea mai ieftină tabletă atinge un nivel satisfăcător de performanță.

Advertisements

4 thoughts on “Tableta sau eBook Reader, eu de care sa imi cumpar?

 1. Am si tableta si e-reader dar pt. citit folosesc e-readerul si motivul principal e pentru ca “paginile ” sunt foarte asemanatoare cu cele ale cartilor, ecranul nu reflecta lumina si e usor de utilizat.Tableta imi place ca intru pe kindle-amazon si imi descarc diferite carti pentru copii, pe care le gasesc gratuit,de cele mai multe ori.

  Like

 2. Depinde la ce vrei sa folosesti fiecare dintre aceste obiecte.
  Daca vrei doar sa citesti fara sa iti obosesti absolut deloc ochii, atunci e-reader-ul e solutia perfecta.
  Daca vrei sa te joci, sa navighezi pe net sau sa faci cu totul alte lucruri atunci probabil o tableta a mai utila.
  Si noi avem ambele variante in casa si am fost placut surprinsi de fetita mai mare care părefera sa citeasca de pe kindle si nu de pe tableta. De fapt tableta nici nu cred ca stie unde este. Se mai uita la ea doar cand mergem in calatorii lungi.

  Like

 3. am tableta samsung tab 3, pretul 20 de lei pe luna 24 de luni cu net inclus si cred ca e cea mai buna decizie pt. ca am si net si carte 😀 ! nici pretul nu e prea mare si cred ca daca o stric , tot tableta aleg !

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s