Accidentul – Mihail Sebastian (recenzie)

accidentulAm cumpărat în urmă cu două săptămâni un braț de cărți de la o compatrioată care se mută din Grecia. Ocazie să-mi îmbogățesc biblioteca cu bani puțini (nu știu daca v-am mai spus cât de mult îmi place să cumpăr cărți vechi, care să fi trecut și prin alte mâini!) Și în plus, am găsit niște titluri care mi-au trezit curiozitatea.

Printre ele, două romane ale lui Mihail Sebastian (pe care eu una îl știu din “văzute” – de prin biblioteca mamei). Nu am fost niciodată mare fană a autorilor români ce nu se găseau în programa școlară – nu am o explicație pertinentă pentru asta, așa că am profitat de ocazie pentru a-l descoperi pe autor. Și-mi place mult ce am găsit în paginile romanului.

În primul rând, m-am surprins de câteva ori gândindu-mă “ce bună traducere”, până să-mi dau seama că de fapt, e originalul. Limba e așa de frumos și melodios folosită, o plăcere să citești.

Acțiunea romanului e destul de monotonă: Nora are un accident de tramvai și Paul, un necunoscut lipsit de entuziasm, o ajută să ajungă acasă.

Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste. Nițel forțată la început pentru că Paul e rece, instabil și deși nu-i refuză compania, se luptă cu fantomele trecutului, o iubire ce l-a marcat. Încet, încet firul poveștii curge, narată pe două voci, din cele două perspective ale personajelor principale. Nora propune o excursie la munte și așa cei doi ajung să petreacă o vacanță împreună, în Poiana Brașov: acolo se apropie mai mult unul de celălalt și Nora reușește să-l “vindece” pe Paul de trecutul care-l chinuie.

O poveste realistă, foarte frumos narată, care decurge firesc. Lectura ideală de sfârșit de săptămână!

Cartea a fost publicată la editura Litera, în anul 2009 şi o puteti cumpăra de la marile librarii online, la preţuri de cele mai multe ori în oferta.

review by Alexandra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s