Necunoscuta din congelator – Rodica Ojog-Brasoveanu (recenzie)

necunoscuta din congelatorM-am trezit săptămâna trecută, într-o seară, târziu, cu poftă de un roman polițist și ochii mi-au căzut pe o carte a Rodicăi Ojog Brașoveanu – “Necunoscuta din congelator“. Cred că am mai spus și cu alte ocazii, e una dintre autoarele mele preferate. O doamnă cu un talent incredibil de a contura personaje și situații pline de mister.

Romanul acesta – ultimul ei roman, a intrat ușor în lista cu preferatele mele. Suspans, personaje prezentate așa de iscusit încât simți că le cunoști, poveste care curge cu un ritm lent dar care spre final devine iute și alert. Mai mare dragul, vă zic.

Personajul principal e inspectorul Dinu Mănescu poreclit și Milord, care se alătură Melaniei și Minervei în lista de personaje de neuitat ale literaturii polițiste. Un tip uscat, sec care sugera prototipul de aristocrat englez. E bogat și lucrează în poliție de plăcere, spre mirarea colegilor, curioși și băgăcioși.

Lista personajelor e lungă și diversă și totuși autoarea reușește să-i adune pe toți la un loc, într-o confruntare de zile mari. Totul pornește de la Harald Bălăcescu, un funcționar superior la Ambasada Română din Statele Unite care se întoarce în țară, în vacanță și găsește în congelator un cap de femeie retezat. Urmează și alte descoperiri macabre, alte bucăți din cadavru, pe care criminalul le distribuie sistematic în același bloc.

În peisaj apare și o doamnă incredibil de antipatică – Ecaterina Sofron, soțul ei, un blând șters și fără pic de personalitate, familia Drăgușin, cu capul familiei avocat și senator, bogata familie Dimitrescu și guvernanta băiețelului lor, Lola Damian. Dona, Toni și cretina Codruța. Ce legătură poate exista între toți aceștia? Cine e doamna din congelator? Și mai important, cine a ucis-o? Vă las să descoperiți singuri și vă promit, cu greu veți pune cartea jos!

“Necunoscuta din congelator” a fost publicată la editura Nemira, în anul 2006 şi o puteţi cumpăra din librării, fie comandând-o de pe net de la librariile virtuale la preţuri, de multe ori reduse.

review by Alexandra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s