La culcare, Veronica! – Tove Appelgren (recenzie)

la culcare veronicaAm revenit din vacanță, cu poftă de citit/ scris şi descoperit cărţi bune! Aşa cum am mai spus şi altă dată, sunt mereu în căutare de noi autori pentru copii, de cărţi frumoase cu texte pe care ţi-e mai mare dragul să le citești. Am ajuns din nou în ţară zilele trecute şi raita prin libării mi-a încărcat bagajul cu patru volume noi nouţe. Recolta pentru zilele lungi de iarnă…

“Peripeţiile Veronicăi” (titlul care apare pe copertă e “La culcare, Veronica!” și aşa o veţi găsi şi în librării), scrisă de Tove Appelgren şi Salla Savolainen  e o minune de carte. Nu exagerez!

Volumul cuprinde patru povestiri (relativ lungi) care descriu episoade din viața unei fetiţe şi a familiei ei. Pentru că am spus “povestiri relativ lungi” şi totuşi recomand cartea.

Şi aici am să fac o paranteză. Băieţelului meu îi place la nebunie să-i citesc. Poate sta ore bune să mă asculte. Şi pentru că eu îmi pierd răbdarea relativ ușor – cam după o oră de citit, prefer povestioarele scurte, citesc vreo zece şi pot lua o pauză. Cartea asta însă e o adevărată plăcere, am citit-o chiar şi de două ori una după alta!

Povestioarele au intrigi simple: Veronica nu vrea să doarmă pentru că a visat urât și acum se teme, familia cumpără un căţel, Veronica are conflicte cu frații ei, se ceartă cu mama. Veronica şi mama- monstru e povestea mea preferată. O trăiesc și eu destul de des cu băieţelul meu şi concluzia, invariabil, e mereu aceaşi:

“- Adevărul e că nu-mi place mereu ce faci, dar te iubesc întotdeauna!

Veronica dă din cap că este de acord. Acelaşi lucru i se întâmplă şi ei.

– Nu-mi place tot timpul de tine, dar te iubesc întotdeauna, mamă!”

Sunt episoade simple, fără prea mari pretenţii, dar textul curge, curge lin şi te prinde şi te-nvăluie. Să nu mai pomenesc și de ilustraţii – secretul loc constă în detalii ce trebuie descoperite rând pe rând. Mai mare dragul, vă spun şi vă recomand!

Cartea a apărut la editura Univers în anul 2013 şi o puteţi comanda de la librăriile virtuale de pe net, la preţuri de cele mai multe ori reduse faţă de cele din librării.

review by Alexandra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s