“Si daca e adevarat…” – Marc Levy (recenzie)

si daca e adevarat

Chiar, si daca e adevarat ca lumea inconjuratoare nu e doar asa cum o vedem noi.  Ati pus vreodata la indoiala faptul ca ceea ce vedeti poate fi doar darul imaginatiei sau educatiei voastre si ca lumea ar putea fi si altfel? Ca poate ceea ce vedem e doar ceea ce vrem sa vedem sau am fost invatati sa vedem, si ca langa noi exista si alte lumi paralele?

Nu, “Si daca e adevarat…“, cartea scriitorului de origine franceza, Marc Levy, nu este o carte din categoria science fiction ci una mai degraba din categoria romance. Este o frumoasa poveste de dragoste, reala sau nu, posibila sau nu, insa plina de invataminte.

Si daca e adevarat…” este cartea de debut a scriitorului francez Marc Levy scrisa de acesta in anul 1988 pornind de la o povestire pe care a inventat-o pentru fiul sau.

Un an mai tarziu, sfatuit de sora sa care este scenarista, Marc Levy trimite manuscrisul la Editions Robert Laffont de la care primeste vestea, opt zile mai tarziu, ca acesta ii va fi publicat. Si mai mult decat atat, povestea romanului devine cunoscuta in randul editorilor din strainatate inainte de a cunoaste lumina tiparului si cum aceasta este captivanta si seducatoare, insusi Steven Spilberg este fascinat de ea astfel bate palma cu Marc Levy pentru a ceda drepturile de ecranizare studiourlor de la Dreamworks. Asa a aparut “Just like Heaven“, cu Reese Witherspoon si Mark Ruffalo in rolurile principale.

Romanul “Si daca e adevarat…” se publica mai apoi in peste 40 de limbi iar in Franta au fost vandute pana acum nu mai putin de 3.500.000 de exemplare, devenind astfel cea mai vanduta carte a anului 2000.

Si daca e adevarat…” nu este numai o poveste de dragoste, aparent imposibila, ci si un roman care te invata sa pretuiesti fiecare secunda care iti este daruita in aceasta viata. Personal cred ca asta este mesajul ei cel mai puternic.

In fiecare dimineata, la sculare, suntem creditati cu 86400 de secunde de viata pentru ziua respectiva, si seara, cand ne culcam, nu exista un report al lor, ce n-a fost trait in cursul zilei este pierdut, ieri a trecut. In fiecare dimineata, magia reincepe si noi ne jucam cu aceasta regula de neocolit: banca ne poate inchide contul in fiecare moment, fara nici un preaviz; in orice moment, viata se poate opri. Si atunci, ce facem cu cele 86400 de secunde zilnice? Nu sunt oare secundele de viata mai importante decat dolarii?”

Asa gandeste Lauren, personajul principal feminin din carte care este tinuta in viata, in urma unui cumplit accident de catre aparatele de sustinere a vietii din spitalul in care este internata. Ea intelege abia acum, in momente de cumpana ca din pacate multi dintre noi nu ne dam seama cum se socoteste si se apreciaza timpul si si-ar dori ca viata ei de pana in momentul accidentului sa fi fost cu totul alta. Si-ar dori si sa poate trai “real” povestea de dragoste pe care o traieste de pe patul de spital.

Sunteti confuzi, banuiesc. Insa nu am de gand sa va povestesc mai mult de atat. Cred ca e suficient pentru a va face curiosi sa cititi si voi cartea care nu degeaba este considerata bestseller. Are in ea de toate: dragoste, aventura, umor, mister, neprevazut. Iar finalul este deschis si lasa loc unei continuari. Ceea ce si face Marc Levy intr-un alt roman publicat in anul 2005, “Te voi revedea“, care este de fapt continuarea povestii de dragoste dintre cele doua personaje principale ale cartii “Si daca e adevarat…”

O frumoasa lectura de vacanta, “Si daca e adevarat…“, cartea scrisa de Marc Levy, a fost publicata si la noi, in 2003 si 2006, la editura Trei si o puteti comanda de la marile librarii online la un pret foarte mic (eu am luat-o cu doar 4,90 ron!)

Lectura placuta sa aveti! 

Advertisements

2 thoughts on ““Si daca e adevarat…” – Marc Levy (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s