Schimbarea la fata

schimbarea la fataPe 6 august creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Această zi este o sărbătoare cu profunde semnificaţii care ţin mai mult de filosofia creştinismului şi pentru a-i înţelege pe deplin sensul ar trebui să discutăm cu teologi care să aibă răbdarea să ne explice detaliile care nouă ne scapă.

Evenimentul este legat de călătoria Mântuitorului pe Muntele Taborului din Galilea, unde a urcat să se roage, însoţit de Apostolii Petru, Iacov şi Ioan. Acolo aceştia au văzut cum faţa lui Iisus a strălucit ca soarele iar hainele sale au devenit de un alb scânteietor. El a arătat astfel ucenicilor săi natura Sa umană şi dumnezeiască. „Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimba şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul (Marcu 9, 3).

O frumoasă explicaţie o dă Sfântul Ioan Damaschin în Predică la Schimbarea la Faţă: „El s-a schimbat la Faţă nu asumând ceea ce El nu era ci arătându-le Apostolilor Săi ceea ce El era, deschizându-le ochii şi, din orbi cum erau, făcându-i văzători”. Deci odată cu Schimbarea la Faţă a lui Iisus se petrece practic şi schimbarea ucenicilor săi, care pot astfel să „vadă” şi să înţeleagă. Prin transpunere şi generalizare momentul se poate extinde la toţi creştinii, care prin credinţă, rugăciune, cunoaştere, pot să ajungă să înţeleagă şi ei măcar o parte din măreţia lui Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Schimbarea la Faţă este o sărbătoare cu dată fixă. În diferite regiuni ale ţării noastre există multe obiceiuri şi tradiţii legate de Schimbarea la Faţă. În Moldova se zice că după această zi nopţile devin mai reci, anunţând venirea toamnei şi că practic, vara fierbinte a trecut. Multe biserici şi mănăstiri îşi sărbătoresc hramul în această zi deosebită.

Dumnezeu să vă ajute!

Advertisements

2 thoughts on “Schimbarea la fata

    1. Cu placere, Raluca. Ma bucur ca acesta este un subiect care te intereseaza. O sa incerc sa scriu de fiecare data cand este o sarbatoare mare cateva lucruri despre semnificatia acesteia.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s