Itinerarii de vacanta – Predeal

predealÎmi place mult zona Braşovului. Mama mea s-a născut la câţiva kilometri de Braşov şi vacanţele de vară le petreceam adesea la bunici. Chiar şi mai târziu, după ce am terminat şcoala, multe dintre concedii le petreceam acolo. Şi asta nu numai din dorinţa de a mai sta puţin cu bunica rămasă între timp singură, dar şi din dorinţa de a petrece cât mai mult timp în aerul curat al acestei frumoase zone de munte.

Să nu credeţi că îmi petreceam timpul doar la ea, la ţară. Mergeam des şi la Braşov, un oraş pe care pur şi simplu îl ador iar dacă ar fi să pot alege un oraş în care să locuiesc pe acesta cu siguranţă l-aş alege. Urcam sus, în Poiana Braşov şi în alte zile ajungeam chiar mai departe, în celelalte staţiuni de pe Valea Prahovei, la Sinaia, Predeal, Buşteni. Plecam dimineaţa cu trenul şi ziua o petreceam în una din staţiuni. Aer curat, peisaje de vis, relaxare totală.

Chiar şi mai târziu, când mi-am întemeiat propria familie iar bunica a plecat dintre cei vii, deşi cunoşteam bine zona tot am preferat să mai merg în vacanţă în zona  Braşovului şi a Văii Prahovei. Un singur lucru regret, că până la vârsta asta, şi în ciuda atâtor vacanţe petrecute în zonă nu am fost niciodată acolo iarna. Însă nu e timpul pierdut 😉

Aş putea să dau un search pe net şi să caut “cazare ieftina Predeal“, să îmi rezerv o cameră şi să plec la schi la Predeal, oraşul situat la cea mai mare altitudine din Romania (1030-1110 m), şi care are nu mai puţin de cinci pârtii de schi, telescaun şi teleschiuri.

Un sejur în staţiunea Predeal este perfect pentru cei ce vor să îşi trateze problemele de sănătate, fiind recomandat celor ce suferă de neuroastenie, sau celor ce au organisme slabite şi au nevoie de o revigorare. De asemenea este indicat pentru pentru tratarea tulburărilor endocrine, pentru o eventuală recuperare a unei suprasolicitări fizice şi intelectuale sau a problemelor de creştere a copiilor. Toate acestea se datorează aerului curat, fără praf sau agenţi alergeni, dar bogat în ozon şi radiaţii ultraviolete, cu o atmosferă ionizată şi o presiune relativ scăzută a aerului.

Dar în Predeal se pot vizita şi multe alte obietive turistice, printre care Mănăstirea Predeal, cimitirul legionar (în spatele mănăstirii), biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (în centrul oraşului), vila mareşalului Ion Antonescu (aflată în zona Cioplea din Predeal), statuia poetului-erou Mihail Săulescu (la intrarea în Predeal dinspre Braşov). Despre Mănăstirea Predeal am aflat că, potrivit unui document de la 20 mai 1821, a fost înfiinţată la 20 iunie 1774, prin donaţia unui boier pe nume Grigorie Buzoianu.

În fine, nu trebuie să uităm că Predeal este pentru iubitorii ascensiunilor montane, alături de Poiana Braşov, unul dintre punctele de plecare către Masivul Postăvarul, parte a Munţilor Bârsei. Peisajele sunt absolut fabuloase şi sunt accesibile în mare parte pe tot parcursul anului, dar mai ales pe timpul verii. Şi iubitorii de alpinism găsesc în Postăvarul o mulţime de trasee având diferite grade de dificultate.

Voi aţi fost la Predeal? Va place acolo?

 

One thought on “Itinerarii de vacanta – Predeal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s