Ce este aromaterapia

aromaterapia

Auzim des cuvântul aromaterapie dar ştim ce înseamnă, ce este aromaterapia? Definiţia standard ne spune că aromaterapia este o ramură a medicinei alternative care foloseste în tratamente uleiurile volatile obtinute din plante, uleiuri care se găsesc sub denumirea de “uleiuri esenţiale”.

Aromaterapia nu reprezintă o metodă noua de tratament. Uleiurile au fost folosite pentru proprietăţile lor vindecătoare încă de pe vremea lui Dioscorides care le-a menţionat în lucrarea sa “De Materia Medica” publicată în secolul 1. Mai târziu însă, prin secolul 11, o dată cu descoperirea procesului de distilaţie, au început să fie folosite uleiuri esenţiale distilate, Avicenna fiind cel care a obţinut pentru prima dată uleiuri esenţiale prin aceasta metodă.

Însă abia mai tarziu, în prima jumătate a secolului 19 a început să fie folosit termenul de “aromaterapie”. Mai exact, în anul 1937 a apărut în Franţa o carte publicată de către un chimist, René-Maurice Gattefossé, numită “Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales”, apariţia acesteia marcând practic şi actul de naştere al denumirii de “aromaterapie“.

Se presupune că mecanismul pe care se bazează aromaterapia în tratarea diferitelor boli ţine, pe de o parte, de influenţa diferitelor arome asupra creierului, în special asupra sistemului limbic, exercitată cu ajutorul/prin intermediul sistemului olfactiv. Pe de alta parte se bazează pe efectele farmaceutice ale uleiurilor esenţiale folosite în aromaterapie.

Din pacate nu există studii ştiinţifice exacte care să demonstreze eficacitatea unui tratament făcut cu ajutorul aromaterapiei. Practic, aromaterapia nu tratează bolile sau mai exact o anumită boala din corp ci ajută corpul să îşi regăseasca propria lui putere de regenerare şi de îmbunătăţire a răspunsului sistemului imunitar la diferite boli.

Există trei moduri de a utiliza aromaterapia: difuzarea diferitelor arome în aer, inhalarea directă (pentru dezinfecţia căilor respiratorii, decongestie nazală, expectoraţie, etc) sau prin aplicaţiile locale (masaje, băi, comprese, etc).

În ce priveste ultima metodă, cea a aplicaţiilor locale, pe piele, este de reţinut faptul că uleiurile esenţiale sunt nişte uleiuri foarte concentrate (distilate) şi drept urmare folosirea acestora direct pe piele poate duce la apariţia iritaţiilor pielii. Astfel că ele nu se folosesc ca atare, aplicate direct pe piele ci se dilueaza, de obicei într-un ulei care se numeste “carrier oil” sau în traducere “ulei purtător”. Exemple de astfel de uleiuri ar fi: uleiul de jojoba, uleiul de măsline, uleiul de nuca de cocos, etc

Aromaterapia este deci o metodă alternativă de tratament care are scopul de a menţine şi întreţine starea generală de sănătate a organismului nostru, energizează şi relaxează totodata organismul fiind foarte potrivită pentru eliminarea stresului de zi cu zi.

Advertisements

2 thoughts on “Ce este aromaterapia

  1. Desi am o lampita pe care o aprind din cand in cand si cateva sticlute cu uleiuri, uite ca nu stiam mare lucru despre aromoterapie pana acum. Interesant articolul tau 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s