Impreuna – Anna Gavalda (recenzie)

impreuna

Sunt prinsă rău zilele ăstea de un autor norvegian, Jo Nesbo, cu ale lui romane poliţiste care ma ţin trează până înspre dimineață. O să scriu cu siguranţă despre el cândva dar acum am altceva, cu totul altceva în minte. Am revăzut un film drag zilele trecute, cu Audrey Tautou în rolul principal – o ador! și mi-am reamintit de o carte foarte dragă mie. “Impreuna”, romanul Annei Gavalda care a fost ecranizat în 2007 (eu am filmul în original, în limba franceză).

Multe aş avea de spus despre această carte. Am citit-o şi recitit-o și cu mâna pe inimă vă spun că e una dintre lecturile mele preferate. Nu, nu e vorba de acţiunea romanului, ci de personajele lui, care creează o poveste plină de viaţă.

Dacă vă aşteptaţi la acţiuni şi evenimente monumentale, o să fiţi dezamăgiţi. Pentru că povestea e a celor patru personaje principale, ale căror destine se întrepătrund şi ale căror episoade de zi cu zi, vă vor face să nu puteţi pune cartea jos.

Camille, o tânără artistă ce refuză să mai picteze şi care acum lucrează ca femeie de serviciu, locuieşte într-un apartament minuscul din Paris, Philbert, un aristocrat sensibil şi pudic care trăiește în aceași clădire cu Camille, colegul lui de apartament Franck, nițel necioplit dar extrem de talentat în bucătărie şi bunica lui, Paulette, speriată de moarte la gândul că va fi nevoită să-şi petreacă restul zilelor într-un azil. Pare o combinație interesantă, nu-i aşa?

Autoarea îi ia pe rând şi ni-i prezintă, iar cumva, pe nesimţite, destinele li se întrepătrund. Totul pe fundal boem, cu miros de Paris – tabloul unor vieţi care au şansa de a fi purtate pe acelaşi drum.  Romanul se citeşte pe nerasuflate, vă promit, are un stil alert şi o să vă facă să experimentaţi o paletă largă de sentimente: eu am plâns şi am râs cum nu am mai făcut-o demult!

Şi dacă vă mai spun că presa franceză a declarat că “Impreună” este unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste scrise până în prezent, sunt sigură că v-am convins să căutaţi cartea şi să o adăugaţi bagajului de vacanţă!

Cartea a fost publicată şi la noi în anul 2005 la ed. Polirom şi o puteţi găsi în librăriile online uneori la preţuri reduse.

review by Alexandra

 Dacă ţi-a plăcut recenzia distribuie ca să afle şi prietenii tăi!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s