Extreme geografice – cel mai nordic punct din Europa

Am ajuns, în drumul nostru virtual către extremele geografice ale Europei, şi la cel mai nordic punct din bătrânul nostru continent. Harta ne indică faptul că avem două ţări candidate la a ne oferi aceste puncte, Norvegia şi Rusia.

Cel mai nordic punct din Europa continentală este Cape Nordikinn (Capul Nordkinn) din Norvegia, aflat la limita dintre municipalităţile Gamvik şi Lebesby din districtul Finnmark.

Nordkinn

Zona este accesibilă pe uscat doar prin călătorii de o zi dus plus o zi de întoarcere, dar pe mare se poate vizita cu vaporul care face un tur plecând de la Gamvik.

Daca se iau în considerare şi insulele apropiate, atunci Knivskjellodden din insula norvegiana Mageroya este punctul cel mai nordic al Europei, cu doar 1500 m mai la nord decat Capul Nordkinn.

Nordkapp

Daca însă vom lua în considerare şi insulele îndepărtate, atunci cel mai nordic punct al Europei se afla în Rusia şi este Capul Fligely din Insula Rudolf, Tara Franz Josef. Numele a fost dat de o expediţie austro-ungară la Polul Nord (1874) în onoarea cartografului austriac Augustus von Fligely (1811-1879).

Şi dacă punctele extreme vestice şi sudice ale Europei sunt uşor de vizitat de turişti, cele din extremele estice şi nordice sunt mult mai greu accesibile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s