Lenjeriile de pat moderne

lenjerii de pat

Când spunem “modă” ne gândim automat la îmbrăcăminte – rochii, fuste, bluze, sau încălţăminte – pantofi, sandale, cizme. Fie ele pentru adulţi de ambele sexe cât şi pentru copii sau chiar bebeluşi. Mai puţin ne ducem cu gandul la … lenjeriile de pat. Vă suprinde afirmaţia că şi aici ar fi o modă? Ei bine, eu zic că da, chiar daca nu am văzut până acum o paradă a modei cu/pentru aceste produse.

Nimeni nu umblă îmbrăcat pe “catwalk” în aşternuturi de pat, feţe de pernă sau plapumă pentru o paradă a modei în materie de lenjerii însă şi în acest domeniu există un trend, ceva anume “se poartă” anul acesta şi altceva se purta pe vremea bunicii, de exemplu. Pe atunci erau la modă lenjeriile de culoare albă, călcate cu grijă şi apretate. Acum, când văd lenjerii pentru hotel mă gândesc la cele ale bunicii. Simple, curate, frumos aranjate pe un pat dintr-o cameră liniştită de hotel.

Acasă însă, pe paturile noastre vrem altceva. Vrem culoare. Vrem un pic de romantism, vrem o atmosferă de basm, vrem altceva decât simplu şi recele alb care să ne facă să ne simţim ca într-un hotel. Cred că îmi daţi dreptate când afirm că o lenjerie de pat poate schimba foarte mult aspectul unui dormitor. Însă nu dorim doar o imagine frumoasa ci şi o calitate deosebită a materialelor.

Şi privita sub acest aspect moda lenjeriilor de pat se schimbă mereu. Pe vremuri erau la mare căutare lenjeriile de bumbac. În timp însă a venit moda lenjeriilor de poliester, în, mătase sau chiar … de bambus.

Culoarea albă sau gălbuie a bumbacului permite colorarea acestuia într-o paletă cromatica largă şi proprietatea acestuia de absorbi foarte bine umiditatea – datorată procentului mare de celuloza (peste 90%), fac din bumbac cel mai căutat material pentru fabricarea lenjeriilor de pat. Datorita fibrei sale mai lungi, bumbacul egiptean, de exemplu, este cel mai calitativ bumbac şi permite prelucrarea lui în fire foarte fine şi subţiri care seamănă chiar cu cele de mătase.

Inul este un material foarte rezistent la frecare şi nu se deteriorează aşa de uşor fiind deci rezistent în timp, fapt care îl recomandă a fi utilizat la fabricarea lenjeriilor de pat. Acesta poate absorbi apa cu până la 20% din greutatea sa de înainte ca acesta să se umezească iar caracteristicile sale termice confera o senzatie de prospeţime chiar şi când temperaturile sunt foarte ridicate.

Bambusul este singurul material textil biodegradabil, o fibra rezistentă şi cu proprietăţi antibacteriene. Fibrele acestuia absorb şi evaporă în doar câteva secunde transpiraţia permitând corpului să respire mai bine şi asigurând un somn mai odihnitor.

Mătasea, ţesătură nobila ce provine din interiorul coconului viermelui de mătase este cea mai fină materie primă folosită la fabricarea lenjeriilor de pat. Vestitul şi simpaticul vierme de mătase secretă o substanţă care în contact cu aerul se soldifică şi se transformă în …  borangic. Mătasea este elastică şi rezistentă şi este cea mai fină ţesătură cunoscută iar lenjeriile de mătase naturală sunt exclusiviste şi cu un preţ destul de ridicat.

Voi ce fel de lenjerie de pat preferaţi? Din ce material şi în ce culori?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s