Cum combatem diareea?

diaree

Vi s-a întâmplat vreodată să plecaţi în concediu dar să nu vă puteţi bucura de acele zile mult dorite de odihnă şi relaxare dintr-un motiv de sănătate aproape banal? Mă refer aici la un “stomac deranjat” sau, în termeni medicali spus, la diaree.

Schimbarea aerului sau o mâncare ce nu a fost pe placul stomacului vostru pot, de exemplu, să ducă la apariţia diareei. Există chiar şi “diareea călătorului” mai exact cea care este cauzată de alimentele contaminate sau apa dintr-o ţară străină. Lucrurile acestea sunt foarte posibile deşi nedorite de nimeni.

Nu orice scaun moale este considerat diaree şi deci tratat ca atare. Trecerea însă de trei sau mai multe scaune lichide pe zi înseamnă că avem de-a face cu o nedorită dereglare a florei intestinale, cunoscută sub numele de diaree, un dezechilibru între absorbţia intestinală şi secreţia de apa şi electroliţi.

Ce putem face însă dacă suntem în situaţia neplacută de a avea aceasta dereglare intestinala? În primul rând putem şi ar trebui să luam medicamente care să rezolve aceasta stare precară a sănătăţii, medicamente antidiareice precum Tasectan, de exemplu.

Însă doar administrarea de medicamente nu este suficient. Va trebui să ţinem şi un regim alimentar care să reechilibreze flora intestinală, printre alimentele permise şi chiar indicate în combaterea diareii numărându-se: bananele, orezulpainea prajita sau covrigii.

Bananele, de exemplu, sunt cunoscute pentru proprietăţile lor antidiareice deoarece sunt uşor de digerat şi au un conţinut mare de potasiu care ajută la înlocuirea electroliţilor pierduţi în urma puseurilor de diaree. În plus, bananele conţin şi inulină, o fibra solubilă care acţioneaza ca un prebiotic, adică ca o substanţă care favorizează dezvoltarea coloniilor de bacterii prietenoase din intestine (probiotice).

De asemenea este indicat să se bea ceaiuri de muşeţel, menţă, coada şoricelului sau suc de morcovi şi nu în ultimul rând foarte multă apă plată pentru a înlocui pierderile de lichid datorate scaunelor diareice.

Voi ce alte metode mai ştiţi pentru combaterea diareei?

sursa foto:libertatea.ro

Advertisements

2 thoughts on “Cum combatem diareea?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s