Extreme geografice – cel mai sudic punct din Europa

tarifaZilele trecute v-am povestit pe scurt despre cel mai vestic punct din Europa. Sa continuam astazi calatoria noastra prin Europa, afland de data asta care este cel mai sudic punct de pe continentul nostru, care este mai usor de determinat decat cel vestic.

Punta de Tarifa (Spania), pe care o puteti vedea in imaginea de mai sus, este cel mai sudic punct din Europa continentala. Este de fapt o micuta peninsula in Stramtoarea Gibraltar, in provincia Cadiz din regiunea Andaluzia. Se spune ca din acel punct se vad foarte bine coastele marocane, care sunt in Africa. 

Numele de origine araba vine de la Tarif ibn Malik, care la 710 a inceput de aici cucerirea de catre islamici a Peninsulei Iberice.

Daca vom lua in considerare si insulele, atunci cel mai sudic punct al Europei este insula Gavdos din Marea Mediterana (Grecia). Aceasta micuta insula este situata ceva mai la sud de Insula Creta, care este tot teritoriu grecesc. Apartine din punct de vedere administrativ de regiunea Chania din Creta. Intr-o frumoasa imagine a unui peisaj din Gavdos se poate vedea in fundal si Creta.

gavdos

O alta imagine este chiar Kap Trypiti (capul Trypiti), din insula Gavdos, punctul cel mai sudic al Europei.

Kap_Tripiti

Insula are 32 de kilometri patrati si doar 152 de locuitori (datele din 2011). Este de la sine inteles ca prin pozitionarea ei strategica insula a fost timp de milenii obiect de disputa intre toate imperiile care si-au dorit sa obtina suprematia militara si comerciala in Marea Mediterana.

Saptamana viitoare o sa va povestesc despre cel mai nordic si cel mai vestic punct din Europa…

 

Advertisements

2 thoughts on “Extreme geografice – cel mai sudic punct din Europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s