Pasarea Spin

thornbird

Mi-am amintit nu de mult de „Pasărea spin” (“The Thorn Birds”), un film văzut în anii de după revoluţie şi care a stârnit la vremea aceea un interes imens. Cartea a fost scrisă în 1977 de scriitorul australian Colleen McCullough şi a ajuns într-un timp foarte scurt best-seller internaţional.

În 1983 a fost adaptată pentru o mini-serie de televiziune, care de asemenea a bătut toate recordurile de audienţă. Actori ca Richard Chamberlaine, Rachel Ward, Barbara Stanwick sau Christopher Plummer nu mai au nevoie de nici o prezentare. Iar poveste de dragoste din roman este una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste ale timpurilor noastre.

Muzica filmului compusă de Henry Mancini este o capodoperă şi cred că va încânta auzul multor generaţii de melomani de acum încolo. Şi acum când aud tema din „Pasărea spin” mi se face pielea de găină.

Dar nu despre film sau despre carte vreau să scriu astăzi câteva cuvinte, ci chiar despre pasărea spin. Pentru că m-am întrebat, oare ce o fi aceea o pasăre spin? Există în Australia o astfel de pasăre, pentru că acţiunea romanului are loc acolo? Am căutat informaţii şi am aflat ceva fascinant.

Pasărea spin este o legendă din Australia. Se spune că această pasăre nu poate să cânte decât o singură dată în viaţă, atunci când moare. Aşa se zice şi despre lebede, de unde şi expresia „cântecul de lebădă”. Ei, dar ce mai cântec scoate această pasăre spin… Tot universul se opreşte să asculte, iar Bunul Dumnezeu din ceruri zâmbeşte mulţumit.

Se mai spune că această pasăre din momentul în care părăseşte cuibul se află toată viaţa în căutarea unui „arbore spin” (aceştia chiar există şi se înrudesc cu salcâmii). Cât de mult se aseamănă această pasăre legendară cu unii dintre oameni, care toată viaţa sunt în căutarea unui ideal, pe care dacă-l găsesc îl lasă apoi moştenire întregii umanităţi. Poeţi, scriitori, pictori, sculptori, muzicieni, oameni de ştiinţă din toate domeniile, mari inventatori şi mari eroi, toţi sunt asemenea păsărilor spin, iar creaţiile lor fac universul să pară mai frumos…

Voi aţi văzut filmul sau aţi citit cartea? Cum vi s-a părut?

3 thoughts on “Pasarea Spin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s