Extreme geografice – cel mai vestic punct din Europa

Europa harta teritoriala

Cât de multe ştim despre continentul pe care trăim? Învăţăm la şcoală geografie însă cu timpul o mai şi uităm. Şi sunt multe informaţii pe care, tineri fiind, la vremea respectivă, le trecem cu vederea. Ele fac parte însă din cultura noastra generală şi ar trebui să ni le aducem aminte din când în când.

Să luam de exemplu continentul pe care locuim. Cât de multe ştim despre el? Câte lucruri interesante am memorat despre Europa? Cum ar fi de exemplu extremele geografice ale acestuia. Care sunt cele mai vestice, estice, sudice şi nordice puncte ale Europei?

Privind harta este uşor să ne dăm seama că Portugalia este ţara cea mai vestică, deci şi cel mai vestic punct ar trebui să fie de acolo. Oare n-am uitat nimic? Pai mai sunt şi insulele. Irlanda de exemplu, dar si Islanda, privind mai departe. Deci să o luăm metodic.

Cel mai vestic punct din Europa continentală este într-adevăr în Portugalia şi se numeşte Cabo da Roca. Imaginea pe care o puteţi vedea mai jos arată farul de pe promontoriul către Oceanul Atlantic şi monumentul care afirmă  faptul că acolo este cel mai vestic punct al Europei (continentale).

Cabo da Roca

Zona, care este o rezervaţie naturală, se află la 42 kilometri nord-vest (desigur, ca doar nu nord-est) de Lisabona, capitala Portugaliei şi face parte din adminsitratia municipalitaţii Sintra (un oraş destul de mare, comparativ cu cele din Romania – are 377 mii de locuitori).

Daca însă luămm în considerare şi insulele, excluzându-le pe cele îndepărtate, atunci cel mai vestic punct al Europe este Insula Tearaght, apartinând Irlandei. Este o insulă stancoasă nelocuită, lungă de un kilometru, lată de jumătate de kilometru şi înaltă de 200 m.

Tearaght

Mai există câteva stânci în Oceanul Atlantic şi mai la vest de această insulă, dar totuşi insula Tearaght rămâne considerată ca fiind cel mai vestic punct al Arhipelagului Britanic.

Luand în considerare şi Islanda, care aparţine Europei din punct de vedere istoric si administrativ, atunci Bjargtangar este cel mai vestic punct din Europa. În fotografia de mai jos se poate vedea farul înfiinţat acolo din 1913. Cel actual a fost construit în 1948.

Bjargtangar

Credeţi ca am terminat? Ei bine, mai există şi Insulele Azore, în largul Atlanticului, care aparţin administrativ de Portugalia, dar geografic de Africa. În Azore este cel mai vestic punct al Europei, dacă vom lua în considerare şi acest criteriu.

3 thoughts on “Extreme geografice – cel mai vestic punct din Europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.