Itinerarii de vacanta – Paltinis

paltinis

Păltiniş este o staţiune montană permanentă din Romania, care s-a dezvoltat pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, ce fac parte din grupa Carpaţilor Meridionali. Este situat la o distanţă de 35 de kilometri de orasul Sibiu, oraş de care şi aparţine din punct de vedere administrativ.

Bazele staţiunii Păltiniş au fost puse de către Societatea Carpatina Transilvania în urmă cu mai bine de un secol, mai exact în anul 1894, chiar sub vârful Oinesti, la o altitudine de 1442 de metri, fapt pentru care în prezent Păltinişul este cea mai veche şi mai înaltă staţiune montană de pe teritoriul ţării noastre.

Datorită vechimii, din totalul de 40 de vile existente aici, 3 au fost declarate monumente istorice şi anume: Sala Monaco, Casa Medicilor şi Casa Turiştilor. La Păltiniş se poate ajunge utilizând doar căile rutiere, urmărind drumul judeţean DJ 106 din oraşul Sibiu. Pe calea ferată se poate ajunge până la Sibiu, iar mai departe desigur pe şosea cu autobuze sau microbuze ale firmelor de transport.

Staţiunea, înconjurată de păduri de conifere beneficiază de un climat alpin, factorul terapeutic principal fiind reprezentat de aerul de munte curat, bogat în aerosoli, puternic ozonat, fapt pentru care această destinaţie turistică este recomandată şi de către medici pentru tratarea surmenajului fizic şi intelectual, deficienţelor de creştere la copii, sechelelor pulmonare, precum şi asteniilor.

Datorită altitudinii ridicate şi a climei din această zonă minunată a ţării noastre, staţiunea este ideală pentru iubitorii muntelui şi nu în ultimul rând ai sporturilor de iarnă, deoarece aici stratul de zăpadă este prezent mai mult de o treime din an.

La Păltiniş au fost amenajate 5 pârtii moderne de schi cu grade de dificultate diferite, atât pentru începători, cât şi pentru cei avansaţi. Dintre cele mai importante putem da ca exemplu pârtia aflată pe Muntele Onceşti, care are o lungime de 1025 metri şi o diferenţă de nivel de 241 metri şi dispune de baby-lift şi de teleschi (pe o distanţă de 410 metri). Totodată în Muntii Cindrel, datorită culmilor domoale şi a numeroaselor platouri, a fost amenajată o pârtie ideală pentru practicarea schiului de fond.

Pe lângă posibilitatea practicării sporturilor de iarnă, în Păltiniş există şi posibilitatea plecării în drumeţii pe trasee montane bine marcate, unde se pot admira peisajele de vis ale cadrului natural din Cheile Cibinului, Valea Sadului sau Munţii Lotrului. De asemenea, pe lângă numeroasele vile şi cabane, aici turiştii îşi pot petrece timpul liber în restaurante, discoteci, cinema sau club cu teatru, într-o bibliotecă sau pe terenurile de handbal, tenis şi volei.

O altă atracţie turistică importanta a Păltinişului este reprezentata de un Schit, o biserică de lemn sfinţită în anul 1927, ce poartă hramul „Schimbarea la Faţă”. Aici şi-a petrecut ultimii ani din viaţă cel care a pus bazele Şcolii de la Paltiniş şi tot aici a fost şi înmormântat.  În localitate se află deci şi casa acestui filosof şi anume Casa Memorială Constantin Noica.

Advertisements

7 thoughts on “Itinerarii de vacanta – Paltinis

 1. Am fsot la patinis de zeci de ori, in delegatii, multinationala mea are acolo un centru de pregatire pentru salariati. Sa tii traininguri intr-o sala care se uita la munte, sa miroasa potecile a roua…e absolut splendid. iar dumul de la Sibiu la Paltinis este cel mai frumos lucru pe care l-am vazut vreodata. Drumul acela trebuie facut cu autobuzul, pentru ca masina merge prea repede si nu reusesti sa admiri dupa placul inimii. Cand am citit titlul postarii tale, mi-am spus: “trebuie sa ma duc repede sa vad ce a scris”. Foarte frumos, draga mea.

  Like

  1. Multumesc,Dana.
   Cum nu asa multe posibilitati sa calatoresc o fac macar virtual si asa ajung in zone in care nu am ajuns inca, apoi le trec pe lista si sper ca visul de a ajunge acolo sa devina realitate 🙂

   Like

   1. Nici eu nu mai am asa de multe, acum ma bucur de o iesire de doua zile la mare…si fac planuri…pentru vremuri mai dulci, care vor veni, important este sa ma gaseasca cu temele facute. Pe tine te vor gasi, in mod cert.

    Like

 2. Imi place si mie Paltinisul, aerul de acolo si peisajul minunat. Parca ai fi pe acoperisul lumii. Iar drumul dintre Rasinari si Paltinis e ceva de vis, nu mai pridideam sa fac poze.

  Like

   1. E o statiune de iarna doar pentru cei din zona, altfel partia de la Paltinis nu are nocturna si nu e prea cautata. Doar daca nu i-au pus intre timp si nu stim noi. Vara in schimb poti face o plimbare cu telescaunul, e superb.

    Like

   2. Da, cred. Insa la cat e de frig acum la noi as vrea sa fiu la malul marii sa ma mai incalzesc putin.
    Se pare ca anul asta nu avem o vara adevarata 😦

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s