Memoria se transmite din generatie in generatie

memorie

Poate memoria să se transmită din generaţie în generaţie? Iată o întrebare interesantă care a suscitat interesul cercetătorilor de multă vreme şi la care, se pare, s-a găsit în sfârşit un răspuns iar acesta este pozitiv. Primele rezultate obţinute de către un grup de cercetători americani de la Emory University School of Medicine din Atlanta, arată că unele informaţii pot fi transmise prin modificări chimice în structura ADN-ului.

Experimentele făcute pe şoareci au confirmat că unele informaţii care sunt vitale pentru supravieţuire produc schimbări în ADN şi sunt astfel transmise generaţiilor viitoare. Este cazul mai ales al informaţiilor despre situaţii traumatizante, despre mirosuri ale prădătorilor naturali, dar şi despre mirosuri total inofensive, dar care au fost asociate în timpul experimentelor cu situaţii de durere.

Astfel asociind mirosul de cireşe cu şocuri electrice care provocau durere, şoarecii au învăţat să se teamă, dar şi urmaşii lor s-au născut cu frica de mirosul de… cireşe.

Pe lângă beneficiile incontestabile pentru supravieţuirea speciei ale acestui mod de transmitere a informaţiilor către generaţiile viitoare, pot să apară şi situaţii negative. Cercetătorii presupun acum şi vor să demonstreze că acest mod de transmitere a informaţiilor prin modificarea ADN-ului există şi la oameni (şi de ce n-ar fi?).

Numai că odată cu informaţiile utile se pot transmite copiilor şi stresul, fricile reale sau închipuite, stările de tensiune nervoasă, care pot conduce la boli, cum ar fi diabetul, obezitatea, tulburări psihice, tulburări de comportament.

Oare prin acelaşi mecanism ni s-au transmis şi informaţii care ţin de spiritualitatea unui popor sau altele mai profunde venite din nemărginirea cosmosului?

sursa: www.telegraph.co.uk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s