Sanzaienele (Dragaica)

nasterea sfantului ioanSânzienele sau Drăgaica. Aşa este cunoscută în popor marea sărbătoare din data de 24 iunie.

Dar, în calendarul creştin-ortodox citim denumirea oficială a acestei sărbători, după canoanele bisericeşti “Naşterea Cinstitului şi slavitului Prooroc Înaintemergatorul şi Botezatorul Ioan”, sărbătoare cu dată fixă. Tot astăzi se sărbătoreşte şi Pomenirea aducerii moaştelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava.

Este un fapt cunoscut şi doar parţial recunoscut de Biserică că multe dintre sărbătorile creştine au fost stabilite în funcţie de sărbători arhaice mult mai vechi. Una dintre acestea este şi sărbătoarea de pe 24 iunie. În tradiţia populară, Drăgaica era o zeiţă protectoare a holdelor semănate şi a femeilor măritate. Asta la noi, dar şi în alte zone, pentru că, în general vechile civilizaţii sărbătoreau viaţa şi belşugul viitoarelor recolte imediat după solstiţiul de vară (21/22 iunie), la fel cum imediat după solstiţiul de iarnă (21/22 decembrie) era o sărbătoare dedicată luminii (începutul creşterii duratei zilei).

Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul şi cel mai mare dintre prooroci. Naşterea sa este considerată o minune pentru că avea părinţii foarte bătrâni. Tatăl său, preotul Zaharia şi mama sa Elisabeta ajunseseră la o vârstă înaintată fără să aibă copii, când Arhanghelul Gavril (Gabriel) l-a anunţat pe viitorul tată că rugăciunile i-au fost ascultate. Evanghelia după Luca este cea mai bogată în detalii privind naşterea, viaţa şi faptele Sfântului Ioan Botezătorul, cel care va anunţa venirea Mântuitorului.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este un sfânt român, care s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt (oraşul Trabzon din Turcia de azi). Ocupaţia sa era negoţul şi de aceea a călătorit mult. În Cetatea Albă, care atunci era sub ocupaţia tătarilor, ajunge să fie supus la chinuri ca să se lepede de credinţa în Hristos. Minuni s-au întâmplat după ce a fost ucis, astfel încât a fost recunoscut ca sfânt. Moaştele sale vor fi aduse apoi în Moldova de domnitorul Alexandru cel Bun. Pe 2 iunie este sărbătorit acest sfânt iar pe 24 iunie aducerea moaştelor sale în ţara noastră.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s