Itinerarii de vacanta – Manastirea Nechit

manastirea nechitNu ştiu de ce, dar există în România multe locuri minunate despre care se ştiu mai puţine lucruri. Unul dintre aceste locuri este şi Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ. Când se gândeşte la mănăstirile din Neamţ, românului îi vin imediat în minte denumirile de Agapia, Văratic şi Mănăstirea Neamţului. Poate pentru că au fost mereu mediatizate sau au făcut parte din circuitele turistice.

Dar există din fericire pentru noi toţi românii şi alte locuri magice încărcate de spiritualitate şi binecuvântate de Bunul şi Preamilostivul Tată Ceresc, locuri pe care, atunci când le vedem ne fac să uităm pentru o vreme de grijile vieţii de zi cu zi.

Mănăstirea Nechit este aşezată într-un cadru natural de o rară frumuseţe. La 35 de kilometri sud de Piatra Neamţ, pe valea Nechitului, un mic afluent al Tazlăului, şi-au găsit loc de rugăciune primii călugări pomeniţi în documente de prin anii 1399-1418. Schitul Nechit a fost deci pomenit de pe timpul lui Alexandru cel Bun, cu multă vreme înaintea lui Ştefan cel Mare.

Istoria schitului este presărată de perioade de înflorire şi decădere, pentru ca apoi, acesta să renască din nou, asemenea păsării Phoenix, parcă din propria cenuşă. Aflăm ca prin secolul al XIX-lea schitul a avut o perioadă de decădere, timp în care doar trei călugări au mai ţinut vie flacăra rugăciunii pentru Hristos. În 1948 vine ca stareţ părintele Zenovie Ghidescu, cel de care se leagă istoria recentă a schitului, devenit apoi mănăstire. Cu adevărat se spune că „omul sfinţeşte locul”, pentru că râvna necontenită a părintelui stareţ au făcut ca schitul să renască şi să înflorească, chiar dacă din 1960 până în 1972 a fost închis de autorităţile comuniste.

Acum Mănăstirea Nechit este în plin proces de dezvoltare, dar văzând ce s-a făcut acolo, nu poţi decât să te gândeşti că toate se pot face cu răbdare şi cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Părintele Zenovie Ghidescu a părăsit această lume în martie 2014, lăsând urmaşilor un colţ de rai care merită văzut de toţi românii iubitori de ţară.

Cum se ajunge la Mănăstirea Nechit? Circulând pe DN 15 Bacău – Piatra Neamţ, în localitatea Roznov se face la stânga şi se intră pe DJ 156A, Roznov – Ardeoani (Moineşti), şi se merge doar până în comuna Borleşti. Acolo se face dreapta şi se intră pe valea Nechitului, unde la capătul a 8 kilometri de drum asfaltat găsim mănăstirea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s