Un vis de vacanta – Istanbul

palatul-topkapi

E prea cald afară şi prea frumos ca să nu mă ducă cu gândul la vacanţă, fie ea la munte sau la mare, fie ea în ţară sau peste hotare. Nu ştiu dacă voi aţi fost în vacanţă în Turcia însă eu una nu am fost dar mi-aş dori să merg.

Turcia este una dintre destinatiile de vacanta de pe lista mea … de vise deocamdataă. Iar faptul ca am citit zilele trecute un articol despre vacanţa în Turcia pe alex-zaharia.eu mi-a adus aminte de visul meu, acela de a vedea Istanbulul, celebrul oraş de pe malurile Bosforului.

Mi-ar placea să vizitez capitala turcă şi să văd celebra Moschee Albastră, construită pentru a măguli orgoliul sultanului Ahmet. Sau palatul Topkapi, reşedinţa sultanilor turci până în secolul 19, unde a locuit şi Suleyman Magnificul care mi-a devenit simpatic după ce am urmărit câteva episoade din serialul despre viaţa la curtea lui. Topkapi Sarayi, cum îi spun turcii, este simbolul şi centrul Imperiului Otoman. A fost construit la comanda sultanului Mehmed al doilea Fatih în 1459 şi este de fapt un ansamblu format din mai multe clădiri mici cu impresionante curți interioare şi cu 4 zone importante înconjurate de ziduri înalte.

Nu am cum să uit nici de Sfânta Sofia (Hagia Sofia) cândva biserică creştină şi apoi moschee iar în prezent muzeu, impresionantă atât prin măreţia sa cât şi prin îmbinarea de mozaicuri bizantine şi decoratiuni specifice moscheelor.

Ca să nu mai zic că mi-ar plăcea să îmi pierd vremea prin la fel de faimosul bazar turcesc unde, dacă aş şti ceva din limba turcă mi-ar plăcea să mă şi tocmesc cu micii negustori de acolo aşa cum se spune că este obiceiul locului.

Şi ca de obicei, când încep să visez la peregrinari prin locuri străine sfârşesc prin a mă trezi din vis sudiind ofertele autohtone. La urma urmei nici o mini vacanţă într-o staţiune de la noi nu e de neglijat. Şi bine ar fi să pot merge chiar la tratament într-o staţiune balneo. Un pic de grijă pentru sănătate nu strica iar staţiunile noastre balneo arata bine, zic eu. Cel puţin când am fost la Sovata acum doi ani mi-a plăcut mult şi mi-ar placea să merg şi la băile Felix. Am mai zis eu asta şi pe celalalt blog. 🙂 Daca si tu esti interesat să ai grijă de sănătatea ta vara asta intra aici pentru detalii despre balneo şi vrei afla mai multe amănunte despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru un sejur de tratament într-o staţiune de acest gen.

Dar sa revin totuşi la Istambul. Aţi fost acolo? Aţi vrea să mergeţi sau… cum vi s-a părut? 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s