Hartile lui Piri Reis

harta piri reisUnul din marile mistere ale istoriei îl constituie desigur celebrele hărţi ale lui Piri Reis. Amiral, geograf şi cartograf otoman, contemporan cu Soliman Magnificul (sultanul în timpul căruia Imperiul Otoman ajunge la maxima lui înflorire), Piri Reis s-a născut între 1465 şi 1470 (nu se ştie exact) şi a decedat în 1553 (asta se ştie exact, pentru că a fost executat).

Hărţile lui Piri Reis uimesc şi în ziua de azi prin exactitatea lor. Specialiştii actuali sunt de acord cu faptul că nu se poate ajunge la o asemenea precizie decât dacă s-ar lua şi imagini aeriene. Dar oare cum le-a făcut Piri Reis?

Hărţile referitoare la Marea Mediterană, cu toate coastele şi insulele par a fi ceva mai uşor de făcut, mai ales că această mare a fost străbătută în lung şi lat de fenicieni, de greci şi romani, mai apoi de bizantini, veneţieni, genovezi şi turci. Conjugând toate informaţiile cunoscute plus măsurători cât mai precise din timpul său, să zicem ca Piri Reis ar fi putut ajunge la o precizie extremă pentru acele vremuri şi pentru zilele noastre. Dar când vine vorba despre Oceanul Atlantic, cu coastele Africii, celor două Americi, ale Groenlandei şi Europei, uimirea noastră este cu atât mai mare.

Înaintea lui, zona fusese străbătută de portughezi şi spanioli, dar hărţile care ar fi rămas de la aceştia nu erau aşa precise. Să zicem că Piri Reis ar fi avut la dispoziţie şi hărţi rămase de la arabi, care aveau cunoştinţe avansate de matematică, dar şi aşa nu putem decât să fim surprinşi de ceea ce a putut desena genialul amiral turc. Una din hărţile lui, descoperită prin arhive abia în 1925, a fost cercetată de specialişti din Turcia, dar şi din Marina Militară Americană, care au declarat că pur şi simplu nu ştiu cum a putut să fie alcătuită (în 1513, cu ceea ce se ştia atunci), mai ales în ceea ce priveşte Atlanticul de Nord.

În 1968, într-o carte semnată de Erich von Daniken şi numită „Amintiri din viitor” se venea cu ipoteza implicaţiei extratereştrilor în explicarea multor mistere ale lumii, printre care şi… hărţile lui Piri Reis. Chiar dacă nu-l credem pe Daniken, tot nu putem să ne explicăm toate tainele istoriei, poate doar acceptând ideea că înaintaşii noştri au avut cunoştinţe mult mai avansate decât credem noi că aveau!

guest post by Traian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s