Insurgent – Veronica Roth (recenzie)

insurgentInsurgent” este partea a doua a trilogiei “Divergent” scrisă de autoarea americană Veronica Roth. Dacă aţi citit recenzia la prima parte, “Divergent” sau dacă aţi citit deja cartea, sunteţi familiarizaţi cu subiectul şi personajele principale. Ştiţi deja că acţiunea are loc într-un viitor posibil şi într-un Chicago aparţinând unei lumi distopice.

Nu îmi este uşor să fac o recenzie la cel de al doilea volum, “Insurgent” din mai multe motive. În primul rând aş vrea să evit pe cât posibil să scriu despre desfăşurarea evenimentelor din carte. Personal nu îmi plac recenziile care dezvăluie prea mult din secretele acţiunii cărţii. În al doilea rând “Insurgent” este scrisă într-un ritm atât de alert, cu atâtea răsturnări de situaţie încât chiar să vreau nu aş putea să mă apuc să povestesc tot ce se întâmplă.

Ce pot să vă spun este că, dacă vă plac cărţile de acţiune de genul thriller, o veţi găsi captivantă pentru că vă va ţine cu sufletul la gură până la sfârşit, nefiind nici un moment în care să puteţi anticipa desfăşurarea acţiunii din carte. Personal, pot zice că uneori m-am pierdut în atâtea schimbări de locaţie şi întorsături de situaţie de parcă la un moment dat simţeam că am obosit eu însămi alergând… de la o scenă la alta.

Sfârşitul primului volum, “Divergent”, ne lasă în momentul în care Tris şi Four sunt în tren, în drum spre sediul facţiunii “Prieteniei”, care trăia în afara zidului de securitate ce înconjura oraşul Chicago, căutând acolo adăpost. Iniţial, ei au fost găzduiţi de către cei din facţiunea “Prietenie” însă anumite evenimente, pe care le veţi descoperi singur citind cartea, îi vor forţa să părăsească sediul acestei facţiuni, nu înainte însă ca Tris să fie injectată cu un ser pentru liniştire, acelaşi ser care se folosea pentru a ţine sub control membri facţiunii.

Plecaţi de la sediu “Prieteniei” ei vor fi forţaţi să se ascundă printre cei fără facţiune unde o vor întâlni pe nimeni alta decât … mama lui Tobias (Four), Evelyn Eaton, care devenise lider al aceastei facţiuni scoasă în afara legii.

Însă eroii noştri nu stau prea mult nici aici ci ajung la sediul unei alte facţiuni, “Candoarea”. Pentru a putea fi găzduiţi aici ei sunt supuşi testului adevărului, un test des folosit de către cei din “Candoare” care preţuiau adevărul mai presus de orice. Acest test presupunea folosirea unui ser al adevărului inventat de către cei din facţiunea “Erudiţilor”. Cam multe seruri folosite într-o lume care se dorea perfectă, nu-i aşa? Sau poate tocmai de aceea şi era perfectă…

O dată ajunşi la sediu “Candorii” lucrurile se precipită şi acţiunea ia un alt curs. Nu mai suntem purtaţi dintr-o parte în alta ci suntem mai degrabă puşi în faţa trăirilor lui Tris: gânduri, sentimente de vinovăţie şi dorinţă de sacrificiu a propriei vieţi. Şi din acest punct nu vă voi mai povesti nimic despre acţiunea din carte. E prea frumos scris totul ca să nu citiţi singuri ce se întamplă cu Tris, dacă moare sau va fi salvată de Tobias.

Citeam undeva, pe un blog, o recenzie în care se spunea că impresia generală a fost că Tris a involuat ca şi personaj din cauza deselor ei tendinţe de a-şi pune viaţa în pericol, tendinţe duse la extrem. Eu una o înteleg şi nu consider că a involuat. Personajul are totuşi 16 ani şi trăieşte într-o lume sfârtecată de conflicte dure, şi-a pierdut ambii părinţi şi, pentru a-şi salva propria viaţă a fost nevoită să îşi împuşte unul dintre prietenii la care ţinea mult. În plus şi relaţia ei cu Tobias are de suferit din cauza deciziilor şi trăirilor ei interioare. Să nu uitam totuşi că Tris nu era Neînfricată ci Divergentă deci avea un comportament adaptat situaţiei în care se află.

Finalul? Este surpinzător oarecum şi rămâne deschis altor întrebări la care autoarea, Veronica Roth a răspuns prin scrierea ultimei părţi a trilogiei, “Allegiant” (găsiți recenzia aici). Partea a treia încă nu a fost publicată la noi dar cum am găsit-o în format ebook şi curiozitatea de a şti ce se întâmplă mai departe este prea mare, am făcut un efort să o citesc, aşa în engleză cum e, şi deci găsiţi recenzia pe blog 🙂 ( Update 2015: Allegiant a fost tradusa si la noi si a aparut sub numele de “Experiment”)

Insurgent“, al doilea volum al seriei “Divergent” scrisă de Veronica Roth, a fost publicat la editura Leda, are 448 de pagini şi poate fi comandat de la orice librărie online unde o puteţi găsi de cele mai multe ori la preţ redus.

Lectură placută să aveți!

Advertisements

7 thoughts on “Insurgent – Veronica Roth (recenzie)

   1. stai sa ajungi mai spre final si atunci vei avea surpriza…..dar oricum,asa cum am ajuns sa te cunosc, s-ar putea sa iti placa cartea cu tot cu finalul neasteptat pe care il are

    Like

   2. oo, pai daca are final neasteptat sigur imi place 🙂
    din contra daca as ghici finalul de la inceput ar fi ceva banal dar asa….inca o consider o trilogie de exceptie 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s