Izvorul Tamaduirii, sarbatoare inchinata Maicii Domnului

Izvorul TamaduiriiÎn prima zi de vineri de după Sfintele Sărbători Pascale creştinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului, “izvor al bucuriei celei negrăite şi izgonitoare de boli”. 

Numele sărbătorii este legat de împăratul Leon cel Mare al Bizanţului (401-474 d.H., împărat între 457 şi 474). Se zice că în tinereţea sa, înainte de a fi împărat, în timpul unei plimbări printr-o pădure din apropierea oraşului Constantinopol (pe atunci capitala imperiului bizantin, astăzi Istanbul, în Turcia), un orb i-a cerut apă să bea şi să-l ajute să ajungă în oraş.

Cum Leon dorea să-şi ajute semenul dar nu ştia de nici un izvor cu apă, i-a venit în ajutor Maica Domnului, care i s-a arătat şi i-a indicat şi locul din pădure unde se afla un izvor. Ba mai mult, urmând indicaţiile primite, viitorul împărat a spălat ochii orbului cu apă de la izvor care s-a dovedit a fi tămăduitoare şi orbul a început să vadă.

După ce a ajuns împărat, Leon a pus să se construiască o biserică pe locul unde era izvorul, drept mulţumire şi ca loc de închinare la minunile Maicii Domnului. Mai târziu, marele împărat Justinian (483-565, împărat între 527 şi 565, devenit apoi sfânt alături de soţia sa Teodora) va dura o biserică şi mai mare, deoarece el însuşi s-a vindecat cu apa de la izvorul minunat.

La 1453 turcii cuceresc Constantinopol şi ce mai rămăsese din imperiul bizantin şi distrug şi biserica de la izvorul tămăduitor. Totuşi creştinii reuşesc să construiască o nouă biserică în secolul al XIX-lea, biserică în subsolul căreia se află paraclisul din secolul al V-lea şi izvorul din vechime. Cei care vor călători la Istanbul, pe lângă nenumăratele palate şi muzee pot merge şi la Biserica Izvorului Tămăduirii.

La noi în ţară se găsesc mai multe izvoare despre care se ştie că au proprietăţi tămăduitoare. Vom pomeni despre cele aflate la Mănăstirea Ghighiu (din apropiere de Ploieşti, judeţul Prahova), la Mănăstirea Dervent (din judeţul Constanţa) şi la Schitul Horăicioara (din apropierea Mănăstirii Horaiţa din judeţul Neamţ).

În această zi de sărbătoare preoţii fac slujbă şi aghiazmă, iar în unele zone ale ţării se ţin diverse obiceiuri populare vechi de sute de ani.

 

Advertisements

One thought on “Izvorul Tamaduirii, sarbatoare inchinata Maicii Domnului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s