Cum sa vopsesti ouale de Pasti in mod traditional

ouaMâine e Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi conform tradiţiei este ziua în care se înroşesc ouăle care vor sta pe Masa de Paşti. Vopsirea ouălor este un obicei foarte vechi întâlnit chiar şi la populaţia chineză cu două mii de ani înainte de Hristos. Oul simbolizează echilibrul, creaţia, fecunditatea, viaţa şi reînnoirea.

Obiceiul vopsirii ouălor s-a transmis creştinilor şi a atins apoi culmea artei prin perfecţiunea realizării, tehnică sau materialele folosite. În ce priveşte culoarea roşie, tradiţionala pentru vopsirea ouălor acum de Paşti, se spune că aceasta ar reprezenta fie sângelui lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii, fie focul şi puterea lui purificatoare.

Acum însă tradiţia vopsirii ouălor în roşu nu se mai respectă, pe mesele noastre fiind ouă de diferite culori şi modele. Pentru cei ce vor totuşi să respecte tradiţia şi să vopsească ouăle aşa cum o făceau bunicii noştri, am găsit un filmulet pe Youtube în care se explică foarte bine cum se pot vopsi ouăle în culoarea roşie şi fără ajutorul vopselelor chimice. Se foloseşte doar apă, coji de ceapă, ciorap, frunze diferite şi… slanină pentru uns la sfârşit. Exact cum făcea şi bunica mea pe vremuri! 🙂

Să vă fie de folos!

5 thoughts on “Cum sa vopsesti ouale de Pasti in mod traditional

  1. Eu asa vopsesc de ceva ani. Asa facea si mamaia. Avea mamaia si vopseluri chimice, dar pana la urma tot la coaja de ceapa si frunza de patrunjenl in ciorap am ramas.

    Daca as gasi si ceara sa le putem picta …

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s