Zece tipuri de computere

computerComputerul este deja o prezenţă obişnuită în viaţa noastră. Mici sau mari, tineri sau batrani, suntem deja obişnuiţi cu el. Când spunem computer de obicei ne ducem cu gândul la laptopul de pe masa de lucru sau la calculatorul de pe birou. Însă noţiunea de computer este mult mai vastă.

Un computer este alcătuit dintr-un microprocesor (creierul, numit şi CPU – central processing unit), memorie şi sistemul de intrare-ieşire date (de “conversaţie” cu utilizatorul – tastatură, mouse, ecran, ecran tactil, difuzoare etc.). Pornind de la această definiţie găsim mai multe tipuri de computere, care diferă între ele prin modul de construcţie, puterea de calcul, capacitatea memoriei, dar care sunt la urma urmei tot computere. Iată mai jos doar zece dintre ele:

1. PC (de la personal computer) defineşte în general orice computer destinat utilizării de către o singură persoană. Deoarece la vremea apariţiei lor computerele existente erau foarte mari (ocupau o cameră sau un întreg etaj), PC-ul a mai fost denumit şi microcomputer (că doar încăpea pe o masă).

2. Desktop – este un PC de birou (desk=birou, top=pe, deci pe-birou). Asta arată că este “fix”, proiectat să funcţioneze într-un loc. Are în componenţă computerul propriu-zis, monitorul, tastatura şi mouse-ul, la care se mai pot adăuga alte dispozitive utile.

3. Laptop – este un PC portabil (lap=genunchi, poală, top=pe, deci pe-genunchi, sau în-poală). Se mai numeşte şi notebook.Poate fi luat oriunde şi are computerul propriu-zis, monitorul şi tastaura într-un singur corp. Desigur trebuie să aibă şi baterii… ca să fie portabil.

laptop

4. Netbook, sunt computere portabile mai mici decât un latop, mai portabile prin urmare, dar şi cu puteri de calcul mai mici. Sunt şi ceva mai ieftine.

5. PDA (de la Personal Digital Assistants), sunt computere şi mai mici care nu au tastatură, nici hard-disc, ci doar memorii electronice (flash memory). Au în schimb ecran tactil, pentru comunicarea cu utilizatorul. Le putem vedea în diverse variante constructive, de exemplu sub formă de tablete PC sau înglobate în telefoane mobile “deştepte” (smart-phones). Autonomia lor depinde mult de capacitatea bateriei.

6. Workstation – sunt variante constructive ale computerelor de birou, mult mai puternice şi special concepute pentru diverse  utilizări (de exemplu pentru proiectare, grafică 3D sau crearea de muzică).

7. Server – sunt computere destinate procesării datelor în reţele (internet). Au capacităţi foarte mari, atât de calcul cât şi de memorie şi pot să ocupe o cameră întreagă.

server

8. Mainframe – sunt computere şi mai mari care pot ocupa chiar un etaj sau mai multe dintr-o clădire. Se mai numesc în ultima vreme şi enterprise server.

9. Supercomputer – sunt computere care au puteri de calcul fabuloase, astfel încât sunt folosite numai de unele instituţii din lume (NASA de exemplu, institute de cercetare, centre meteorologice, armată). Costă de la sute de mii până la milioane de dolari. Au sisteme sofisticate de răcire, de exemplu cu azot lichid. Cea mai celebră companie producătoare se numeşte Cray Supercomputers.

10. Wearable computer – sunt computere foarte mici, care se adaptează la un ceas de mână, la nişte ochelari şi chiar la articole de îmbrăcăminte. Reprezintă ultima modă în materie de computere. Sunt destinate unor aplicaţii stricte, cum ar fi de exemplu vizualizarea mesajelor de poştă electronică, a informaţiilor dintr-o bază de date (informaţii bancare de exemplu, sau a unor hărţi în timpul deplasării etc.).

wearable computer

Voi ce alte tipuri de computere mai ştiţi?

Advertisements

One thought on “Zece tipuri de computere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s