Monumentul gargaritei

monument gargaritaSingurul monument din lume închinat unui cumplit dăunator din agricultură se găseşte în oraşul Enterprise, Coffee County din Alabama, S.U.A. Sună ciudat, dar cum s-a ajuns până acolo?

În 1915, gărgăriţa capsulelor de bumbac, o insectă dăunătoare, a ajuns în Alabama, venind din Mexic, locul ei de origine. Locuitorii zonei îşi câştigau traiul modest cultivând bumbac, deoarece asta ştiau să facă şi asta făceau.

După ce că erau săraci lipiţi pământului şi îşi pierdeau pământul şi fermele din cauza recoltelor proaste, a mai venit şi cumplita gărgăriţă, care le-a distrus şi puţinul pe care-l mai aveau. În 1918 erau deja la zero, recoltele fiind distruse complet.

Dar începând chiar cu 1916, un fermier îndrăzneţ a urmat sfatul unui om de afaceri şi a renunţat la cultivarea bumbacului. A fost urmat mai apoi de toţi fermierii din regiune şi deja în 1919 nu puteau decât să fie recunoscători gărgăriţei, care le-a destupat minţile. Au hotărât astfel să înalte un monument prin care să-şi arate consideraţia faţă de micuţa insectă. Regiunea a ajuns foarte prosperă în scurt timp, datorită cultivării… alunelor de pământ (arahide).

gargarita

Monumentul reprezintă o femeie care înalţă deasupra capului o tavă pe care stă gărgariţa şi are ceva mai mult de 4 metri înălţime. Se ştie că statuia femeii a fost comandată în Italia şi a costat 1800 de dolari, o sumă mare pentru acele vremuri. În decursul timpului monumentul a fost vandalizat de mai multe ori şi a fost mereu refăcut de autorităţile locale.

Pilda pe care o învăţăm de aici este că un eşec trebuie văzut ca o lecţie şi ca o oportunitate de a începe ceva nou, atunci când totul pare pierdut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s