Ce este leasingul de personal

leasingCred că noţiunea de leasing vă este deja cunoscută. Probabil că mulţi dintre voi aţi şi cumpărat în anii din urmă o maşină având un contract de leasing. Mai puţin cunoscută însă publicului larg este noţiunea de leasing de personal despre care vă voi vorbi în continuare.

Ce înseamna leasing

Leasingul este definit ca fiind operaţiunea prin care o parte denumită locator sau finanţator transmite contra unei plaţi numite “rată de leasing” sau “redevenţă”, unei alte părţi (la solicitarea acesteia), numită locatar sau utilizator, dreptul de folosinţă asupra unui bun al cărui proprietar rămâne pentru o perioadă determinată de timp. Pe toată durata contractului de leasing, firma de leasing rămâne proprietara bunului care face obiectul respectivului contract. Leasingul poate la rândul lui să fie de doua feluri, leasing financiar şi leasing operaţional.

Scurt istoric

Infiintarea, in Statele Unite a companiei American Leasing Corporation, in anul 1954, a insemnat practic debutul derularii primelor operatiuni de leasing. Activitatile legate de leasing s-au dezvoltat apoi rapid si s-au extins in toate tarile dezvoltate ale lumii devenind un element important al economiei.

Piata de leasing dini Romania are o istorie mai scurta, de doar zece ani, prima societate de leasing fiind infiintata abia in anul 1994, dezvoltandu-se foarte mult leasingul pe piata autovehicolelor, leasingul pe piata imobiliara sau leasingul de echipamente.

Leasingul de personal

Leasingul de personal a aparut mai recent pe piata noastra, firmele de leasing personal facandu-si aparitia pe o piata a muncii aflata in criza, piata pe care din ce in  ce mai multi angajatori, din cauza instabilitatii economice prefera sa angajeze personal pe o perioada determinata de timp. De asemenea, leasingul de personal reprezinta si o solutie avantajoasa de a rezolva problema plecarii in concediu a angajatilor permanenti. Angajatii de inchiriat reprezinta un potential foarte mare de dezvoltare in Romania. Cel putin, marile companii internationale care opereaza pe teritoriul tarii noastre angajeaza din ce in ce mai multe personal de acest tip.

Este mult mai complicat si mai costisitor pentru o firma care are nevoie de personal sezonier sa recruteze personalul si sa se ocupe de eventuala pregatirea a acestuia in scurt timp. Este insa mult mai simplu si mai economic sa “inchirieze” acest personal pe perioada determinata de timp, adica atat cat au nevoie, dupa care sa nu mai aiba grija ca trebuie facute si formalitatile de concediere cu tot ce tine de asta.

Leasingul de personal este mai cautat in perioadele sarbatorilor de iarna, de Pasti sau pe perioada verii cand marile companii au de obicei mari cresteri ale vanzarilor datorate reclamelor pe care acestea le deruleaza in aceste perioade.

Firmele de leasing personal pun la dispozitia clientilor lor, companiile care apeleaza la ele, personalul calificat pe care acestea le solicita si tot ele se ocupa, in schimbul unui comision (taxa de leasing), de intocmirea intregii documentatii de angajare. Taxa de leasing se calculeaza in functie de numarul de angajati ceruti si de calificarea acestora.

Acest tip de contract de munca se potriveste foarte bine studentilor care cauta in anumite perioade slujbe part time, sau tinerilor absolventi si somerilor care sunt in cautarea unui loc de munca. Si de ce nu, o oportunitate pentru unii e a lucra intr-un loc de munca dintr-o mare companie multinationala la care nici nu visau vreodata sa ajunga.

sursa foto: legrandmorning.rtl2.fr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s