Cum sa-ti faci un blog

bloggingA avea astăzi un blog nu mai este doar privilegiul celor ce ştiu ceva informatică. Oricine are un minimi de cunoştinţe de redactare a unui text poate să-şi deschidă acum un blog pe o platformă gratuită.

Primele mele încercări de a face blogging datează de ceva vreme. La început am cochetat cu ideea de a avea un blog pe platforma blogspot. Ceva nu mi-a plăcut sau ceva nu am înţeles la acea vreme şi am renunţat.

Acum trei ani însă, am descoperit platforma wordpress şi un tutorial bine făcut pe care am început să-l studiez şi aşa am reusit să fac primul blog. Acel blog l-am făcut la rugămintea unor prieteni şi a fost ca un test, o încercare pentru mine, pe care am dus-o la bun sfârşit cu succes.

Acum doi ani am pornit la drum cu acest blog şi am ajuns ca în momentul de faţă să am trei bloguri, două pe domenii gratuite şi unul pe domeniu propriu. Nu mi-a fost uşor, au fost multe de învăţat şi multe încă mai am de învăţat însă m-am gândit că poate ar fi de ajutor să va împărtăşesc din experienţa mea în ce priveşte dechiderea unui blog.

Deci cu ce trebuie să începi dacă vrei să-ţi deschizi un blog? Care ar fi primii paşi pentru a face acest lucru?

În primul rând trebuie să te hotărăşti dacă vrei să-ţi deschizi blog pe o platforma gratuita sau pe una plătită. Dacă eşti la început şi nu ai prea multe cunoştinte despre blogging, nu ştii dacă te vei descurca şi daca vei fi constant în a scrie pe blog cel mai bine este să începi cu un blog pe una din platformele gratuite: blogspot sau wordpress. Personal recomand wordpress pe de o parte pentru că deja îl folosesc de trei ani şi mi se pare foarte usor de înţeles şi utilizat, pe de altă parte datorită informaţiilor pozitive pe care de-a lungul timpului le-am auzit despre el.

În al doilea rând trebuie să alegi un nume pentru blogul tău. Numele ar trebui să fie cât mai reprezentativ pentru ceea ce vrei tu să scrii pe el, să fie cât mai scurt, şi dacă e posibil din cât mai puţine cuvinte. Să fie deci uşor de reţinut!

Dupa ce ai luat aceste două hotărâri accesezi platforma wordpress.com (cea gratuită), îţi faci cont acolo (username şi parola),  şi apoi îţi deschizi blogul în câţiva paşi simpli de urmat după care poţi începe să scrii ce-ţi doreşti tu, conţinut de calitate şi fără copy-paste”.

Dacă însă vrei să-ţi faci încă de la început blog pe domeniu propriu va trebui, ca după ce te decizi ce nume va avea blogul să-ţi cumperi domeniul şi să alegi o firma pentru a-l găzdui. Poţi face acest lucru cumpărând domeniul de la furnizorul naţional de domenii (ROTDL) şi apoi găzduirea web (locul în care vei stoca paginile blogului tau) de la o firma de web hosting. De obicei însă firmele de web hosting, cum este de exemplu www.cilv.ro oferă posibilitatea să achiziţionezi atât domeniul cât şi gazduirea de la ei, într-un pachet de obicei foarte avantajos. De exemplu multe firme au în ofertă posibilitatea ca înregistrarea unui domeniu cu extensia .ro să se facă gratuit dacă se achizitionează şi se plăteşte anticipat pe un an de zile şi un pachet de găzduire de la aceeaşi firmă.

În concluzie primii paşi în blogging sunt simpli: te hotărăşti ce vrei să faci, despre ce vrei să scrii, decizi dacă vrei să-ţi deschizi blogul pe o platformă gratuită sau pe domeniu propriu, cauţi un nume reprezentativ pentru acesta şi apoi te decizi de unde cumperi domeniu şi găzduirea.

După care te apuci de treaba. Dar asta este o alta poveste şi daca sunteţi curioşi ce mai urmeaza voi face o altă postare în care să vă mai dezvalui câte ceva din culisele primilor pasi în blogging 😉

Advertisements

2 thoughts on “Cum sa-ti faci un blog

    1. Pai tocmai la asta m-am gandit si eu, ca inca sunt multi care vor sa aiba un blog si nu stiu cu ce sa inceapa.Sper ca le vor prinde bine aceste sfaturi simple 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s