Ofertele charter

avion charterTot auzeam vorbindu-se despre oferte de tip charter, despre avioane charter sau chiar nave charter dar nu am fost curioasă să aflu ce înseamnă până de curând când, o bună prietenă a avut nevoie să vină de urgenţă în ţară şi din dorinţa de a o ajuta am încercat să ma informez despre variantele pe care le avea pentru a face acesta călatorie.

Deşi când vorbim de charter nu prea ne putem gândi la o deplasare de genul aceleia de care avea nevoie prietena mea, mi-a atras atenţia acest alt mod de a călători şi m-am gândit că ar fi util ca să vorbim astăzi despre ce înseamnă charter.

Ce înseamnă charter

Conform definiţiei găsită în DEX online charter este  “un tip de contract de transport cu avioane sau nave închiriate de o agenţie de turism ori comercială, care permite tarife mai reduse decât pe liniile regulate.

Charter este un cuvant care vine din limba engleză dar care derivă din latinescu “carta” care înseamnă “hârtie” şi se referă deci la acele curse efectuate pe baza unui aranjament contractual încheiat între un furnizor de transport aerian şi o societate (firmă) care închiriază această aeronavă. De obicei în cazul curselor de tip charter se folosesc avioane mici, cu puţine locuri însă sunt şi excepţii când se pot folosi şi avioane mai mari de tip Boeing sau Airbus.

Ofertele charter

Stric referindu-ne la zona turistică se poate spune că charter se referă  la acea cursa închiriată de către o agenţie de turism şi care are, printre altele avantajul de a ajunge direct la desţinatie, fără escală, fiind în acelaşi timp şi parte a unul pachet turistic. Acest tip de ofertă îl veţi găsi de obicei într-o secţiune aparte a ofertelor, denumită “oferte charter“. El poate să includă nu numai transportul ci şi cazarea, masa, alte transferuri şi asistenţa turistică.

Ca să vă dau un exemplu practic am ales un pachet dintr-o ofertă de tip charter de la o agentie de turism online, intitulat “Vacanţă la New York”. Este vorba de o excursie de opt zile în celebrul oral american, New York.

Pachetul charter

Serviciile incluse în pachet sunt

  • transportul cu avionul de la Bucureşti la New York şi retur
  • şase nopţi de cazare la hotel Pennsylvania din celebrul cartier New Yorkez, Manhattan
  • transferuri aeroport – hotel – aeroport
  • tur de oraş
  • însoţitor român de grup

În descrierea pachetului turistic este trecut şi programul celor şase zile de sedere în New York, program care m-a facut să visez cu ochii deschişi deşi nu cred că voi ajunge vreodată să văd ceva din Statele Unite.

new york

O vizită virtuală la New York

Mi-ar plăcea să văd “pe viu” cele mai importante atracţii ale metropolei americane: Madison Square Garden, Wall Street, Times Square, Greenwich Village, Central Park, Rockefeller Center sau Fifth Avenue sau să merg cu ferryboat-ul din Battery Park la Statuia Libertatii (Ellis Island). Şi tot în această ofertă sunt incluse şi alte propunere de excursii, care se platesc deci în plus faţă de pretul standard al ofertei charter şi care pot fi organizate la cerere, odată ajunşi acolo, cum ar fi de exemplu o vizită la faimoasa cascadă Niagara.

Revin cu picioarele pe Pământ, adică la subiectul articolului, şi vă mai spun că nu doar tur operatorii organizează chartere ci şi alte organizaţii. Acest gen de curse putându-se organiza la cerere şi pentru transportul de marfuri sau a poştei.

Aţi avut vreodată ocazia să plecaţi într-o excursie cumpărând un pachet turistic de tip charter?

sursa foto: charterwind.com, travelfan.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s