Bibliotecile lumii (partea 1)

home_libraryCând spui bibliotecă te duci cu gândul, de obicei, la cele câteva rafturi ale mobilei pe care sunt puse cărţile din casa ta sau la cele din biblioteca publica a oraşului.

În lume însă există şi biblioteci senzaţionale atât prin locaţie cât şi prin ahitectură, prin importanţa locului în care se află sau a manuscriselor pe care le găzduiesc.

M-am gândit să vă invit la un tur virtual prin bibliotecile deosebite ale lumii, tur pe care îl vom face pe parcursul mai multor articole.

Astăzi, în prima parte, ne vom opri la doar trei dintre ele.

Spain Library Park, situată în San Domingo Medelin (Columbia) loc cunoscut mai degrabă lumii întregi ca şi cartel al drogurilor decât ca şi loc de lectura. Biblioteca se află în varful unui deal din Santo Domingo, într-o zonă puternic afectată, prin anii 80-90 de violenţă şi trafic de droguri. Aceasta a fost construită pentru a oferi o şansă la cultură şi civilizaţie locuitorilor săraci din acea zonă.

Biblioteca se remarcă prin arhitectura deosebită, cele trei clădiri semanând cu nişte pietre negre care sunt iluminate pe timp de noapte. În anul 2008 această construcţie a câştigat premiul pentru cea mai bună arhitectura a anului la Lisabona iar arhitectul care a conceput-o se numeşte Giancarlo Mazzati.

libraria Spaniola Medelin

2. Biblioteca Manastirii Strahov din Praga, una dintre cele mai importante clădiri istorice din capitala Cehiei, are  la adapostul ei 18.000 de texte religioase, inclusiv multe ediţii ale Bibliei, circa 200 000 lucrări vechi (care datează din perioada secolelor 16-18), aproximativ 3000 de manuscrise şi 1500 de prime ediţii dintre care cea mai valoroasă este o Evanghelie din secolul 9 care are decoraţiuni romane şi gotice.

biblioteca manastirii Strahov

3. “Bookshelf”, Biblioteca Publică din Kansas City, SUA a fost înfiinţată în 1873, clădirile fiind însă reparate şi modernizate în mai multe rânduri, cea mai serioasă reconstrucţie datând din 2004, când municipalitatea a alocat pentru asta 50 de milioane de dolari. În prezent biblioteca a devenit emblema oraşului impresionând prin arhitectura ei exterioară sub forma unor cărţi aşezate pe rafturile unei biblioteci.

biblioteca publica

-va urma-

sursa foto: freshome.com, wikipedia

Advertisements

3 thoughts on “Bibliotecile lumii (partea 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s