Cosmetica, ieri şi azi

machiajCuvântul cosmetică vine din grecescul  kosmetikós care înseamnă a aranja, a împodobi şi poate fi definită ca fiind arta şi practica îngrijirii, păstrării şi înfrumuseţării corpului uman, şi în mod special a feţei şi a părului.

Prima evidenţă arheologică a folosirii cosmeticelor ne vine de la vechii faraoni Egipteni, dovezi arheologice ale evidenţei acestora datând din Egiptul şi Grecia Antică.

Uleiul de castor, de exemplu, era folosit de vechii egipteni ca şi balsam protector. De asemenea ei foloseau pentru înnegrirea ochilor kholul, îşi ungeau faţa cu vopsele din plante şi îşi vopseau unghiile cu henna. Romanii foloseau creme care aveau în compoziţie ceară de albine, ulei de măsline şi apă de trandafiri.

Chiar şi în Medicina Traditionala Chineză sunt menţionate produse destinate îngrijirii tenului cum este de exemplu Tremella fuciformis, o ciupercă (fung), folosită pentru înfrumuseţare de către femeile din China şi Japonia, acesta având printre altele proprietatea de a reduce ridurile fine.

Lumea cosmeticii a evoluat mult din acele timpuri vechi şi sunt din ce în ce mai accesibile, produsele cosmetice fiind folosite în prezent pe scară largă atât de femei cât şi de bărbaţi sau chiar copii. Cosmeticele trebuie să fie uşor de folosit, să aibă un aspect plăcut, să fie stabile în timp în ce priveşte culoarea şi consistenţa şi să poateă fi conservate un timp îndelungat. Pentru aceasta se utilizează ingrediente de origine diferită, fie ele sintetice, fie naturale.

Astăzi din trusa unei femei nu pot lipsi produsele pentru îngrijirea feţei, cum sunt cremele hidratante, hrănitoare, protectoare sau chiar cele anti-îmbătrânire, un demachiant pentru curăţarea feţei de impurităţile adunate pe faţă în cursul zilei, o mască pentru tratarea şi îngrijirea tenului, o apă florală pentru înviorarea acestuia dar şi produse de înfrumuseţare.

Un creion pentru conturul ochilor, un tuş pentru pleoape, un fard pentru ochi, un fond de ten, o pudră, un fard de obraz şi un ruj sau un luciu de buze fac parte din arsenalul cu care aproape orice femeie porneşte pe drumul uneori simplu, alteori mai dificil al machiajului. 

În zilele noastre s-a dezvoltat chiar o adevarată industrie în ce priveşte produsele de machiaj. Trusele de machiaj din zilele noaste pot fi simple, conţinând doar câteva culori de farduri sau profesionale, cum este de exemplu aceasta trusă profesională de machiaj de la tienda.ro (pe care o puteţi vedea în imaginea de mai jos), şi care conţine o paletă de 6 nuanţe corector cremă, 4 nuanţe pudră compactă, o pudră transparentă, o paletă de 12 culori de ruj şi una de 12 culori fard de ochi.

Aceste truse de machiaj sunt destinate celor pasionaţi de machiaj, sau make-up artiştilor profesionişti.

pachet-make-up-artist

Şi tipurile de machiaj diferă în functie de diferite criterii. La o simplă căutare pe google puteţi afla că există machiaj de zi, machiaj uzual, machiaj natural, machiaj clasic, , machiaj romantic, machiaj smokey nude, machiaj interbelic (anii ’20 şi anii ’30) machiaj de seară, machiaj pentru mirese şi…chiar machiaj de şcoală 🙂

Vechea artă a îngrijirii şi înfrumuseţării corpului, cândva practicată doar de o anumită clasă socială, a devenit astăzi parte din viaţa fiecăruia dintre noi, femei, barbati sau copii, simpli doritori de a deveni mai frumosi sau pasionaţi de make-up.

sursa foto: alysarushton.com

Advertisements

3 thoughts on “Cosmetica, ieri şi azi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s