Dieta revoluţionară prin porţionare

dieta_portionareUna dintre problemele cu care se confruntă cei ce urmează o dietă este că în momentul în care încetează cura de slăbire kilogramele pierdute se pun la loc şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, se întâmplă chiar să se mai adune şi câteva în plus.

Însă, aşa cum susţine Ian K. Smith, acest lucru nu se va întâmpla dacă ţineţi dieta prin porţionare propusă de el. În plus este o dietă uşor de urmat şi cu rezultate evidente atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.

“Ideea acestei cărţi s-a născut din pură întâmplare şi aidoma multor lucruri minunate care apar astfel, i-a fost dat să supravieţuiască.”, ne spune Ian K. Smith în introducerea cărţii sale, “Dieta revoluţionară prin porţionare“, apărută anul trecut, la editura Paralela 45.

Printre caracteristicele acestei diete se numără:

 • uşurinţa utilizării;
 • detalierea fiecărei mese care urmează a fi luată pe parcursul ţinerii dietei;
 • flexibilitatea, mai bine spus posibilitatea înlocuirii alimentelor unele cu altele.

Dieta prin portionare este de fapt un program de şase săptămâni dar poate fi ţinută şi mai mult timp. Obligatoriu însă, pentru a obţine rezultatele dorite este să se realizeze acest ciclu de şase săptămâni, timp în care se pot slăbi, în medie, între 7 şi 11 kilograme. Acest program s-ar mai putea numi şi “6-10-2” sau altfel spus: dureaza 6 saptămâni, vor fi 10 centimetri mai puţini în talie şi se vor obţine 2 mărimi în minus la haine.

Iar după ce acest ciclu s-a încheiat, dacă nu sunteţi multumiţi de rezultat şi vreţi să slăbiţi în continuare puteţi să reluaţi ciclul de şase săptămâni fără nici o problemă.

Fiecare dintre cele şase săptămâni este concepută a fi de sine stătătoare şi este diferită de cea de dinainte, având şi un nume specific care vorbeşte despre caracteristica principală a acesteia. Astfel avem:

 1. săptămâna 1 – Iniţierea
 2. săptămâna 2 – Provocarea
 3. săptămâna 3 – Transformarea
 4. săptămâna 4 – Ascensiunea
 5. săptămâna 5 –  Curăţarea
 6. săptămâna 6 – Explozia

În general asociem ideea de dietă cu ce mâncăm, câte calorii consumăm şi nu în ultimul rând cât de des mâncăm. În ce priveşte frecvenţa meselor, dieta prin porţionare ne arată că păstrarea distanţelor constante între mese şi gustările dintre ele poate să ducă la scăderea în greutate. Dieta acorda la fel de multă atenţie atât alimentelor cât şi momentelor în care acestea se consumă.

O cură de slăbire este de fapt un proces optzeci la sută mental şi doar douăzeci la sută fizic. Dieta prin porţionare include şi strategii care ajută la sporirea încrederii în sine şi menţin vie dorinţa de a continua şi progresa.

Dacă celelalte reţete de slăbit te penalizează în cazul în care te îndepărtezi de la regim, dieta prin porţionare, din contra, îţi oferă libertatea de a înlocui alimentele din listă între ele.

Pe parcursul celor 12 capitole ale cărţii, autorul explică în ce constă această dietă propusă de el. Programul fiecarei săptămâni este explicat în detaliu iar tot ce trebuie să faci este să respecţi mesele şi, în cazul în care este nevoie, să faci substituţiile respective. Iar ca să-ţi vină şi mai mult în ajutor, în ultimele capitole sunt date chiar mai bine de 200 de reţete de gustări şi peste cinci sute de reţete de smoothie-uri, shake-uri cu proteine şi chiar reţete de supe.

Studiind programul, sau mai bine spus meniurile din cele şase săptămâni, părerea mea personală este că dieta prin porţionare propusă de Ian K. Smith nu este un regim greu de ţinut, iar mâncărurile par a fi destul de gustoase şi variate. Iau la întâmplare câteva dintre ele ca să vă dau şi exemple concrete.

La capitolul gustări mi-au atras atenţia recomandările de a consuma: humus şi castravete, căpşuni cu ciocolată, mozzarella pane, rulouri de orez brun şi legume, unt de arahide cu dulceaţa, pizza pe chifla englezească etc. Iar ca reţete de mâncăruri: pui la cuptor cu fasole şi orez, supă cremă de porumb, supă de pui cu tăiţei etc.

“Dieta revoluţonară prin porţionare” are 248 de pagini, costa 27 de ron şi o puteţi comanda direct de pe site-ul editurii Paralela 45 sau de la librăriile online.

Advertisements

5 thoughts on “Dieta revoluţionară prin porţionare

 1. ei uite un tip de dieta absolut realist si care de fapt promoveaza un stil de viata normal, pe care ar trebui sa il aiba orice om. sa ai trei mese regulate pe zi , principale, si doua gustari intre mese este de fapt cheia unei mentineri si a unei alimentatii sanatoase.
  desi eu nu am nevoie sa slabesc, si nici dimpotriva, eu ma mentin cu usurinta tocmai pentru ca respect niste principii firesti si sanatoase. am citit cu interes prin prisma faptului ca eu activez ca si consultant de nutritie in cadrul unui centru wellnes si eram tare curioasa sa vad ce retete minune mai promoveaza o carte :).
  dar asta imi place. si bine faci ca o promovezi. poate asa nu vom mai auzi de atatea femei care se infometeaza sperand ca astfel vor slabi.

  Like

  1. 🙂 Initial si eu am fost reticenta in ce priveste cartea pentru ca nu sunt de acord cu dietele insa cand am vazut cate alternative si sugestii de ….culinare contine am fost impresionata. Nu stiu cum functioneaza in practica dar totusi sa mananci cinci mese pe zi mi se pare si mie destul de ok. Si inca ceva, cartea insista si pe practicarea de execitii fizice nu doar tinerea unei diete anume. Si asta e adevarat pentru ca fara miscare degeaba tii regim.

   Like

 2. Şi mie îmi pare interesantă această variantă deşi nici eu nu am nevoie să slăbesc. Deocamdată.
  Am trecut azi, să te anunţ şi eu despre o leapşă, cu o temă ce şie ăţi este chiar foarte dragă:cărţile. O zi frumoasă!

  Like

  1. Multumesc,Mihaela 🙂
   Tocmai am onorat leapsa zilele trecute, pe celalalt blog 😉
   Am primit-o de la Iuliana si nu am dat-o mai departe pentru ca avem impresia ca sunt ultima care nu a scris despre ea. :)))
   Te trec in postarea de acolo 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s