Extractul din seminţe de grapefruit – beneficii şi utilizări

grapefruitsExtractul din seminţe de grapefruit se obţine, aşa cum îi spune şi numele, din fructul şi seminţele binecunoscutului fruct de grapefruit.

Prima menţiune despre proprietăţile medicinale ale acestuia datează din anul 1972 şi a fost făcută de către doctorul Jacob Harich, care a observat că acesta este folosit în mod tradiţional în multe ţări, din Sudul Americii şi până în Europa sau Asia, pentru a curăţa pielea, părul şi chiar suprafeţele din casă. Localnicii acelor zone preţuiau acest extract pentru proprietăţile sale puternic antivirale şi antibacteriene.

Extractul din seminţe de grapefruit este plin de substanţe care pot ajuta organismul să lupte împotriva bolilor, cum ar fi antioxidanţi care ajută la eliminarea radicalilor liberi şi fitonutrienţi, cum sunt bioflavonoidele (printre care şi hesperidina, un bine cunoscut stimulator natural al sistemului imunitar). Analiza chimică a extractului din seminte de grapefruit arată că în compozitia acestuia mai intră şi Vitamina C, steroli, tocoferoli, acid citric şi alte urme de minerale.

Studiile despre extract au arătat că acesta are numeroase şi diverse proprietăţi, putând fi utilizat în diferite scopuri. Astfel:

–          un studiu făcut de microbiologii de la Universitatea din Georgia a descoperit că acest extract este un dezinfectant non toxic foarte eficient. După cum ştiţi produsele dezinfectante folosite în mod frecvent au un înalt nivel de toxicitate şi sunt dăunătoare organismului uman, animalelor şi mediului înconjurător.

–          un alt studiu publicat în “The Journal of Alternative and Complementary Medicine” arată că extractul din seminte de grapefruit este eficient în distrugerea a mai bine de 800 de bacterii şi tulpini virale, 100 de tulpini de ciuperci (fungi) şi un mare număr de paraziţi uni sau pluricelulari. Nici un alt antimicrobian natural existent nu a reuşit să demonstreze o atât de mare putere de distrugere a microbilor.

–          într-un studiu făcut în anul 2012 de către cercetătorii de la “Colorado Cancer Center” s-a explicat mecanismul unic prin care extractul de seminţe de grapefruit reuşeşte să distrugă celulele canceroase din cap şi gât. Este ştiut faptul că celulele canceroase au nevoie, pentru a se dezvolta, de anumite condiţii (un mediu specific, o anumită irigare cu sânge a ţesuturilor cu sange etc.) pentru a se putea înmulţi, iar dacă această cale este întreruptă acestea mor. Conform acestui studiu, s-a arătat că practic ,extrasul din seminţe de grapefruit blochează căile vulnerabile necesare creşterii celulelor canceroase şi în acelaşi timp lasă neatins ţesutul sănătos.

–          extractul din seminţe de grapefruit a fost subiectul a multiple studii care au demonstrat abilitatea polifenolilor de a susţine sănătatea creierului, de a îmbunătăţi memoria şi de a scădea riscul apariţiei demenţei. Consumul regulat de grapefruit roşu sau suplimentarea cu extract s-a dovenit a fi un important aliat în lupta împotriva cancerului, în special al celui de gât şi cap. Compuşii naturali din acest extras s-au dovenit a fi eficienţi în lupta împotriva leucemiei şi a tumorilor de piele, sân, colon, plămâni, stomac şi prostată, nutriţioniştii recomandând consumul a 150 ml de extract pe zi pentru o bună funcţionare a creierului şi prevenirea apariţiei şi dezvoltării celulelor canceroase.

Printre alte beneficii şi utilizări ale acestuia se mai numără şi următoarele:

 • este un puternic antiseptic natural (a fost demonstrat faptul că este un eficient curăţător care poate fi folosit ca săpun pre chirurgical);
 • are proprietăţi antivirale, antimicotice şi antiprotozoare, putând elimina chiar E coli;
 • ajută la vindecarea rănilor şi cicatricelor;
 • datorită prezenţei unui anumit flavonoid (numit naringin) poate ajuta la scăderea colesterolului;
 • este un excelent remediu pentru infecţiile fungice ale unghiilor;
 • se poate folosi cu eficienţă în tratamentul sinuzitelor, infecţiilor vaginale şi ale pielii;
 • se poate folosi pentru îndepartarea toxinelor de pe fructe şi legume prin spălarea acestora;
 • se poate utiliza cu succes pentru prevenirea apariţiei Candidei şi a altor infecţii fungice;
 • inhibă dezvoltarea organismelor intestinale dăunătoare, inclusiv Giardia fără a distruge însă echilibrul florei intestinale;
 • poate fi folosit ca şi conservant în cosmetice;
 • poate înlocui clorul în piscine şi băile publice şi poate fi de asemenea folosit ca purificator de apă;
 • are posibile proprietăţi antibiotice;
 • ajută la alcalinizarea organismului la stabilizarea nivelului pH-ului;
 • întăreşte sistemului imunitar.

Şi să nu uităm că mai poate fi folosit chiar şi pentru prietenii noştri necuvântători, atât pe cale internă cât şi extern pentru tratarea infecţiilor pielii şi chiar îndepărtarea puricilor. De asemenea se mai poate folosi la îngrijirea şi tratarea plantelor acesta ajutând la îndepărtarea ciupercilor care le pot afecta şi chiar la îndepărtarea gândacilor dăunători. Mai poate fi utilizat pentru a curăţa suprafeţele din casă şi chiar adăugat în săpunuri pentru a obţine un efect antiviral şi antimicrobian.

 Ce am citit:

globalhealingcenter.com/benefits-of/grapefruit-seed-extract

healthyeating.sfgate.com/grapefruit-seed-extract-benefits-4830.html

naturalnews.com/034893_grape_seed_extract_cancer_cells_DNA.html

Advertisements

2 thoughts on “Extractul din seminţe de grapefruit – beneficii şi utilizări

  1. Când eu m-am tratat de asa ceva, am folosit extractul astfel:
   -dimineata, pe stomacul gol am băut un pahar de apa în care am pus 3 picături de extract, timp de 7-10 zile, se poate și 2 saptamani, în funcție de cum te simți
   -spălături de șezut o data in zi-la 1 litru de apa calda, se pun 10 picături extract și 1-2 linguri bicarbonat de sodiu

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s