De ce să consumăm dovleac?

dovleacCând auzim vorbindu-se de dovleac ne gândim poate fără să vrem la Cenuşăreasa şi trăsura ei magică, la celebra sărbătoare americană de Thanksgiving, cu a sa plăcintă de dovleac, sau la felinarele decorative făcute din el special pentru sărbătoarea Halloween-ului (devenită acum şi la noi foarte populară) şi cunoscute sub numele de  “jack-o’-lanterns“.

Legumă vedetă a toamnei, dovleacul nu numai că ne încântă privirea prin frumoasa lui culoare, dar aduce şi o mulţime de beneficii pentru sănătate, dacă profităm din plin de ocazia de a-l consuma în plin sezon şi nu numai.

Frumoasa lui culoare în tonuri tomnatice de galben-portocaliu indică faptul că este, printre altele, o bogată sursă de alfa şi beta caroten, un antioxidant important pentru sănătatea organismului nostru, studii făcute arătând că o dietă bogată în beta caroten reduce riscurile apariţiei şi dezvoltării anumitor tipuri de cancere. Beta carotenul este precursor al vitaminei A, care are un rol important în protejarea vederii şi întărirea sistemului imunitar, în timp ce alfa carotenul este cunoscut ca una dintre substanţele care ajută la încetinirea proceselor de îmbătrânire, previne creşterea tumorilor şi reduce riscul apariţiei cataractei. În plus doveacul mai conţine şi o altă substanţă, numită beta – cryptoxantină, care poate să scadă riscul apariţiei cancerului de plămâni la fumători.

În afară de antioxidanţi el mai conţine fibre, vitamine şi minerale, atât pulpa dovleacului cât şi seminţele acestuia fiind bogate în nutrienţi care ajută la păstrarea sau îmbunătăţirea stării noastre de sănătate:

 • O cană de piure de dovleac conţine 3 grame de fibre iar seminţele de dovleac conţin aproximativ 1,1 grame la 28 grame de seminţe, consumul acestuia fiind de ajutor în tratarea problemelor gastroinestinale cum sunt indigestiile sau constipaţia;
 • are în conţinut aproximativ 40 la sută din doza zilnică recomandată de Vitamina K care este atât de necesară pentru sănătatea oaselor şi a inimii;
 • conţine aproximativ 20 la sută din doza zilnică recomandată de Vitamina C care este necesară, printre altele, pentru întărirea sistemului imunitar, ajută la formarea colagenului şi asigură protecţie împotriva diferitelor tipuri de cancere;
 • doar o singură felie de dovleac conţine 250 miligrame de potasiu, iar o cană conţine aproape 10 la sută din doza zilnică recomandată de fier;
 • o jumătate de cană de dovleac are 953 mg de vitamina A, care rezultă din conversia betacarotenului;
 • aţât seminţele cât şi pulpa conţin magneziu, care este un mineral cu rol în diferite procese biologice din corp;
 • este o bună sursă de complexul de vitamine B, cum ar fi folaţi, niacină, vitamina B6 (piridoxina), tiamină si acid pantotenic;
 • şi tot o jumătate de cană de dovleac are doar 42 de calorii!

Dacă e să ne referim doar la seminţele de dovleac, este bine de ştiut că acestea sunt o sursă excelentă de fibre şi acizi mononesaturaţi, de proteine, minerale şi vitamine. De exemplu, 100 grame de seminţe de dovleac furnizează 559 de calorii, 30 grame de proteine, 110 % din RZR de fier, 4987 mg de niacină, seleniu, zinc etc., dar nu conţin colesterol. De asemenea, ele sunt o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid esenţial pentru organism şi care este convertit în creier în GABA (acidul gamma-aminobutiric).

Beneficiile consumului de dovleac sunt nenumărate:

 • are efectele antiinflamatorii fiind de ajutor împotriva inflamării articulaţiilor şi artritei;
 • este de ajutor în lupta împotriva depresiei;
 • previne apariţia pietrelor la rinichi (cele de natură oxalică);
 • este de ajutor în tratamentul împotriva paraziţilor intestinali;
 • conţinutul de fitosteroli scade riscul apariţiei cancerului de prostată;
 • este un diuretic natural şi ajută la eliminarea toxinelor din corp;
 • are efecte benefice pentru piele prin bogăţia de vitamine şi minerale ajutând la întârzâierea apariţiei ridurilor şi menţinând pielea hidratată şi hrănită.

Acestea sunt doar o parte din beneficiile pe care consumul de dovleac le aduce sănătăţii noastre aşa că profitaţi din plin de oferta pe care toamna ne-o face şi consumaţi acum în sezon dovleac cât mai des.

Deşi cel mai des utilizat mod de a îl găti este celebra placintă cu dovleac, acesta este foarte versatil şi poate fi adăugat atât în mâncăruri sărate cât şi dulci. Poate fi fiert sau copt, prăjit la grătar sau adăugat în diferite prăjituri. Poate intra în compoziţia supelor-cremă, a pâinii, a plăcintelor, biscuiţilor, clătitelor, brioşelor, sosurilor pentru paste şi chiar a unei delicioase creme de ciocolată cremă din dovleac copt a cărei reţetă o găsiţi pe celalalt blog, lecturisiarome.

cream_dovleac


ce am citit:

lectura 1, lectura 2

Advertisements

10 thoughts on “De ce să consumăm dovleac?

 1. Excelent articol, Claudia! Nu aş fi lăsat să treacă toamna, fără a lua dovleac, dar articolul tău mă determină să mă grăbesc. Este un bun antidepresiv datorită vitaminelor B şi magneziului şi este tare bine să consumăm cantităţi mai mari în această perioadă, ştiut fiind că toamna vine şi cu o boare de melancolie. Nu ştiam că poate fi folosit în atât de multe reţete, dar adaug că am postat şi eu anul trecut una de suc de dovleac cu mere, produs ce a avut mare trecere la băieţii mei, ce altfel nu se înnebunesc după dovleac.

  Like

  1. Multumesc, Mihaela 🙂
   Cand eram mica nu imi place dovleacul. Acum insa de cand stiu cat e de sanatos mi-am schimbat parerea despre el si imi place… mai ales facu asa, “crema de ciocolata” 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s